Na kandidátkách ČSSD bude 40 procent žen, rozhodli straníci v referendu

V ČSSD mají do budoucna kandidátky vybírat všichni členové. Na těch pro krajské a sněmovní volby pak bude 40 procent žen. Strana také omezí kumulaci funkcí. Rozhodlo o tom stranické referendum, kterého se zúčastnila více než polovina členů ČSSD. Podmínkou pro platnost referenda byla alespoň čtvrtinová účast.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vnitrostranické referendum ČSSD

Vnitrostranické referendum ČSSD | Zdroj: ČTK

„Referendum ukázalo, že sociální demokracie je živoucí organismus, že jsme moderní politickou stranou a také že aktivní většina našich členů podporuje reformy strany,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Zhruba 11 800 straníků odpovídalo na tři otázky - jak naložit s kumulací funkcí, jestli souhlasí s větším zastoupením žen na kandidátkách a také s tím, aby kandidáty do voleb vybírala celá členská základna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech vnitrostranického referenda ČSSD mluvili místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková a politolog a komentátor Lukáš Jelínek

Odpověď straníků na všechny otázky byla kladná.

„Jsem hluboce přesvědčena o tom, že právě to, že o složení kandidátek budou moci rozhodovat všichni členové a přímo, přinese větší zohlednění toho, jak jsou jednotliví kandidáti vnímáni především veřejností, což by samozřejmě mělo být také úspěšnější ve volbách,“ myslí si místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

K většímu zastoupení žen na kandidátkách strany dodává, že už dnes tvoří více než třetinu členské základny sociální demokracie právě ženy.

„Toto ustanovení bude impulsem k tomu, abychom nabídli místa na kandidátkách také nezávislým osobnostem, ženám, které již pracují ať už v neziskovém sektoru, nebo jsou odbornicemi,“ doufá Gajdůšková.

Podle politologa a komentátora Lukáše Jelínka je právě sestavování kandidátek letitým problémem ČSSD.

„V minulosti se často dohody o složení klíčových míst na kandidátkách rodily někde v zákulisí mezi nejrůznějšími vlivovými skupinami a straníci se potom nestačili divit, kdo se na kandidátce objevil a za koho se mohli, ať už ve svém městě, nebo třeba na kandidátce do Evropského parlamentu, stydět,“ vysvětluje Jelínek.

Nově už se ale bude moci každý člen sociální demokracie k tématu vyjádřit. Noví členové strany tak budou moci rozhodovat o programu, personálních věcech, ale zvýší se i jejich šance na získání funkce, což podle Jelínka dosud nebylo v ČSSD pravidlem.

Referendum je závazné a strana podle něj v příštím roce změní své stanovy.

Jan Herget, Simona Bartošová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme