Poláci reagují na ruský zákaz dovozu jablek smrští 'jablečných' fotek na internetu

Rusko s platností od pátku zakázalo dovoz většiny druhů ovoce a zeleniny z Polska. Oficiálně to zdůvodňuje porušením hygienických norem. Podle Varšavy jde ale o odvetu za nedávné rozšíření protiruských sankcí. Právě Polsko tvrdou odpověď na situaci na Ukrajině hlasitě podporovalo. Jenže ovocnáři teď nevědí, co si počít s přebytky ovoce a zeleniny, které do Ruska nemohou prodat. Poláky proto vyzývají: ‚Jez jablka, naštveš Putina‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jablka

jablka | Foto: Eva Odstrčilová

„Vidíte? To je naše posvátná jabloň zasazenou rukou pramatky. Z takového stromu samec urval v ráji jablko a pokoušel jím ženu…“

Ve slavné polské sci-fi komedii Sexmise se dva muži Max a Albert ocitnou ve světě, kde jsou jenom ženy. Jejich sympatie si ale nezískají. Snědí totiž všechna jablka z posvátného stromu.

Teď mají Poláci právě opačný problém. Jablek mají zkrátka příliš. Ještě do pátku byli jejich největším exportérem na světě. Prominentní zákazník Rusko už od nich ale ani jedno nekoupí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci Poláků na ruský zákaz dovozu polských jablek informoval redaktor Viktor Daněk

Polský magazín Puls Biznesu proto v nadsázce vyzval, aby teď lidé začali jablka kupovat mnohem více. Poláci výzvu přijali za svou a spustilo se jablkové šílenství. Polské sociální sítě jsou plné hesel: "Denně jedno jablko, drží Putina daleko".

Lidé sdílejí své fotky, jak pojídají ovoce třeba před ruskou ambasádou ve Varšavě nebo alespoň před fotografií zamračeného Vladimira Putina. K výzvě se přidávají i některá polská média. Jez jablka, naštveš Putina. Navíc jsou zdravá.

Někteří komentátoři jsou ale skeptičtí. Aby se ztráty ovocnářů vyrovnaly, musel by každý Polák ročně sníst o 15 kilogramů jablek více.

Ruské embargo ovlivní i české pěstitele

Čeští zemědělci do Ruska jablka skoro nevyvážejí. Ruské embargo ale podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka ovlivní i je.

„A to z toho důvodu, že Polsko musí hledat cesty pro svoje zboží na dalších trzích. A nejbližší jsou právě trhy v rámci Evropské unie a u nejbližších zemí. Může dojít k tomu, že dojde k přetlaku zboží a poklesu farmářských cen některých druhů ovoce a zeleniny,“ vysvětluje Ludvík.

V Polsku se objevily i návrhy, aby tamní vláda alespoň snížila daň z moštu. Zpracovaná jablka se dají déle uchovat. Martinu Ludvíkovi se kampaň u jeho polské konkurence líbí.

„Je to určitě dobrá snaha ze dvou důvodů. Za prvé je to marketingový tah, protože v Polsku klesá spotřeba jablek. Já si myslím, že jako čeští ovocnáři můžeme tuto aktivitu jedině podpořit. To, co si v Polsku vypěstují, ať si tam spotřebitelé také zkonzumují,“ tvrdí.

Pokud se polským ovocnářům ale nepodaří přebytečná jablka prodat, ztráty se mohou podle odhadů vyšplhat na miliardy korun.

kap, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme