Mladá Boleslav se vylidnila. Tisíce zaměstnanců Škody mají od pondělí dovolenou

Parkoviště v Mladé Boleslavi jsou poloprázdná, některé obchody a restaurace zavřené a městská doprava mnohem slabší. Zaměstnanci největší české automobilky, jejíž hlavní továrna ve městě sídlí, mají totiž čtrnáctidenní celozávodní dovolenou. Ve městě se projevuje na tržbách i množství vyvážených odpadků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Mladá Boleslav

Škoda Mladá Boleslav | Foto: Jana Huzilová

Dovolenou výrobců aut pociťují hlavně prodejci zboží nebo lidé nabízející služby.

„Málo lidí, skoro nikdo nechodí. Tak se tu jen tak poflakujeme,“ směje se podnikatelka v účetnictví a daňovém poradenství Edita. Zákazníci nechodí a mrtvo je podle ní i na silnicích.

Tržby až o 30 procent nižší zaznamenávají i velké obchodní domy. Například ten poblíž hlavní brány mladoboleslavské automobilky prodává denně méně rohlíků, chleba i mastných výrobků. „Je to znát jak na obratu, tak na tom množství, které si berou,“ potvrdila prodavačka.

O zákazníky přišly i restaurace, pohostinství a noční podniky. Kvůli prázdným barům mají méně práce také taxikáři. Jeden z nich odhadl pokles zákazníků o 40 nebo 50 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak celozávodní dovolená změnila Mladou Boleslav zjišťoval Radek Duchoň

Podle kavárníka Jana Najmana je přesto situace letos lepší než dřív. „Stejně tak jako v minulých letech se v Boleslavi projevuje celozávodní dovolená. Ovšem letos poprvé pociťuji, že se vrací více turisté.“

Stejnou zkušenost má i prodavačka v lahůdkách v centru města. „Je tady dost cizích lidí. Chodí na kafíčko, na dortíčky, na chlebíčky,…“

Situaci si pochvaluje majitelka trafiky, která jako jediná v okolí továrny zůstala otevřená. „Všichni neodjeli. Ani důchodci na dovolené nejezdí. A ti, co jsou zvyklí chodit do svých trafik, teď musí chodit ke mně,“ vysvětlila. Dodala, že si dokonce nechá navýšit počet novin, protože má vyprodáno.

Policisté i strážníci městské policie řeší díky celozávodní dovolené méně dopravních přestupků a nehod.

Lidé ze společnosti, která město uklízí, zase říkají, že vyváží asi o 30 procent méně odpadu z popelnic. Na druhé straně se ale plní velkoobjemové kontejnery starými gauči, ledničkami a sporáky. Lidé, kteří zůstali doma, totiž uklízí.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme