MS v Brazílii bylo pro Lahma, Gerrarda nebo Villu posledním

Fotbaloví fanoušci si pomalu musí zvykat na nová jména v národních týmech. Také fotbalisté se totiž drží rčení, že v nejlepším se má přestat, a pro spoustu legend bylo tím nejlepším brazilské mistrovství světa, po kterém už nebudou reprezentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steven Gerrard (vpravo) táhne Liverpool k titulu v Premier League

Steven Gerrard (vpravo) táhne Liverpool k titulu v Premier League | Zdroj: Reuters

Ne každý má to štěstí, aby na šampionátu ještě navíc dosáhl na velký úspěch, a pouze německý kapitán Phillip Lahm si k tomu všemu mohl po vítězném finále dojít pro zlatou sošku pro mistry světa.

"Četla jsem o konci jeho kariéry a chtěla bych mu vyjádřit svůj velký obdiv za to, co pro národní tým udělal. Vyhrát mistrovství světa je sice zásluha celého týmu, ale kapitán v něm má velkou roli,“ děkovala mu i kancléřka Angela Merkelová, když o pár dní později jako mistr světa ukončil reprezentační kariéru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po mistrovství světa skončilo v národním týmu hned několik hráčů

Jenže ne všichni špičkoví fotbalisté mají stejně dobré krajany a třeba výborný útočník Samuel Eto'o se s Kamerunem těžko někdy dostane na světovém šampionátu k medaili. Ve stejném smyslu možná v posledních týdnech uvažoval i kapitán Anglie Steven Gerrard.

Alespoň bronz získala jeho země naposledy na mistrovství Evropy 1996, ale protože Gerrard začal hrát v národním týmu až od roku 2000, je jeho sbírka reprezentačních úspěchů dost skromná.

"Končím s reprezentační kariérou. Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, dlouho jsem to zvažoval, a to nejen během mistrovství světa. Rozhodl jsem se tak kvůli svému věku, tělu a kvůli cti k Liverpoolu - důležitým faktorem bylo, že teď hrajeme Ligu mistrů,“ řekl BBC.

Stejně jako ostatní toužil po titulu také David Villa. Jako španělský útočník o tom vzhledem k nadvládě své země na posledních šampionátech mohl reálně uvažovat a konec kariéry ohlásil ještě před brazilským turnajem.

Zklamání španělského brankáře Ikera Casillase z vyřazení | Foto: Reuters

Ale stačily dva nepovedené zápasy, aby se loučení se slavnými výhrami změnilo v jeden z nejhorších životních zážitků.

"Jsem docela naštvaný. Ne protože prohráli, ale jak prohráli. Jejich přístup byl trapný,“ říkal jeden z fanoušků a jiný dodával: "Vidím to jako národní ostudu. Je to hrůza, nečekal jsem to."

Názory španělských fanoušků se po šampionátu změnily až v cílené posílání fotbalistů do důchodu. Miláčka týmu, tvořivého záložníka Xaviho, nechtělo podle jedné z anket 97 % dotázaných už nikdy vidět v národním dresu.

Mluvilo se také o konci brankáře Casillase nebo Iniesty, ale ti stejně jako například Ital Pirlo nebo Didier Drogba z Pobřeží Slonoviny o své budoucnosti mlčí. Možná dají národnímu týmu sbohem ještě před začátkem nového kvalifikačního cyklu, nebo ještě doufají v úspěch na některém z příštích šampionátů.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme