Mezinárodní rozvojové banky půjčí stamiliony dolarů zemím bojujícím s ebolou

Na 260 milionů dolarů slíbily mezinárodní rozvojové banky na půjčky třem západoafrickým zemím stiženým virem ebola. Představitelé institucí to ohlásili na začátku summitu ve Washingtonu, kam se sjelo na 50 afrických lídrů. Podporu postiženým zemím slíbily i Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ebola (ilustrační foto)

Ebola (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

V USA teď očekávají přílet druhé nakažené americké pacientky. Z Libérie už podle agentury Reuters vyrazilo speciální zdravotnické letadlo s dobrovolnicí na palubě.

Devětapadesátiletá Nancy Writebolová se nakazila při pomoci pacientům nakaženým ebolou, podobně jako její kolega Kent Brantly, který se už léčí v nemocnici v Atlantě.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jejím původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent. Na ebolu neexistuje lék.

Americká média s odvoláním na prohlášení jejího syna uvedla, že je její stav vážný, ale lehce se zlepšuje. Podle deníku Washington Post dostali oba dobrovolníci ještě v Africe experimentální sérum, které vyvíjejí američtí odborníci.

Spojené státy potvrdily další pomoc nejpostiženějším africkým zemím. Mluvčí Bílého domu Josh Earnst zároveň oznámil, že se vláda pro tuto chvíli nechystá pozastavit lety ze západní Afriky.

Jedna z nemocnic v New Yorku mezi tím potvrdila, že testuje na ebolu blíže neidentifikovaného pacienta, který přiletěl do Spojených států z postiženého regionu. Symptomy ale podle lékařů ukazují na jiné onemocnění.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme