Koruna je vůči euru na pětiletém minimu, oslabuje i proti dolaru

Česká měna prudce oslabuje, odpoledne se dostala nejdřív na 27,70 a později až nad 27 korun 75 haléřů za euro. To je nejvyšší hodnota od jara 2009. Slabší je koruna i proti dolaru – dnes se vyšplhala na dvouleté minimum 20 korun a 76 haléřů. Přitom dopoledne ještě koruna podle odborníků díky dobrým výsledkům maloobchodu za červen posilovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Česká koruna je dražší kvůli celkovému oslabení měn ve středoevropském regionu. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka reaguje i na nedávné prohlášení České národní banky.

„Centrální bankéři posunuli termín ukončení intervenčního režimu až na rok 2016, a tím pádem jasně vzkázali trhu, že si přejí slabší kurz koruny po delší dobu,“ říká Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem večerní publicistiky na Radiožurnálu byl ekonom Raiffeisenbank Václav Franče

Podle něj je dalším důvodem slabé koruny i vývoj na trzích v zemích střední Evropy. Je navíc poměrně pravděpodobně, že bude ztrácet i dál.

„Pod silným prodejním tlakem se nachází maďarský forint i polský zlotý, navíc oslabuje i společná evropská měna vůči dolaru,“ uvádí Novák.

Americký dolar po příznivé statistice z amerického sektoru služeb a zpracovatelskému průmyslu skutečně velmi posiluje. K euru stoupl dokonce nejvýš za devět měsíců.

Co je ještě 27 korun za euro?

Ekonom Raiffeisenbank Václav Franče hledá důvody oslabení koruny jinde, nedomnívá se totiž, že by na kurzový výkyv měly vliv domácí faktory, včetně zásahů České národní banky.

„Američtí investoři se prostě rozhodli hromadně stahovat své peníze z rozvíjejících se trhů, a to oslabilo i českou ekonomiku. Možná za tím stály i spekulace na možné dřívější zvýšení sazeb v USA,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

K oslabené koruně se vyjádřil také analytik ČSOB Jan Čermák

Podle něj je to spíše krátkodobá reakce, upozorňuje zejména na to, že na úrovních pod 27 korunami a 80 haléři je už koruna natolik slabá, že by investoři mohli začít spekulovat na její posílení.

Česká národní banka chce i nadále držet kurz poblíž 27 korun za euro. Minulý týden to potvrdil i guvernér Miroslav Singer: „Ochota zasáhnout pouze vůči posilování kurzu pod vyhlášenou hladinu se nemění.“

Franče nicméně podotýká, že současná hodnota koruny vůči euru už přesahuje asymetrický kurzový závazek, který ČNB v souvislosti s devizovými intervencemi proklamovala – tedy právě úroveň kolem 27 korun za euro.

Matěj Skalický, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme