Lanovky v Krkonoších jsou plné cyklistů. Zkracují jim cestu do kopce

Cyklisté si prudké výšlapy v Krkonoších usnadňují pomocí lanovek. Hory, které nejsou pro jízdu na kole ideální, je díky nim možné projet směrem z kopce. Na hřebeny se tak dostanou i rodiny s dětmi nebo méně zdatní cyklisti. Ani sjezdy se ale nevyplácí podceňovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanovka na Klínovec bude překonávat pětisetmetrové převýšení

Lanovka na Klínovec bude překonávat pětisetmetrové převýšení | Foto: Zdeněk Trnka

„Lanová dráha Pláň slouží v létě zejména pro cyklisty,“ potvrdil vedoucí provozu skiareálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Kolín.

Stejného způsoby dopravy využívají turisté s koly i na Medvědíně, Černé hoře nebo Hnědém vrchu. Za jízdu zaplatí všude 160 korun.

Nebezpečné sjezdy ale čekají cyklisty, ať už se nechali vyvézt, nebo vyjeli sami.

„Je určitě dobré vědět, jaký je profil trasy, jak je sjezd prudký nebo kde jsou jaké zatáčky. To vše se dá vyčíst z mapy,“ upozornil náčelník Horské služby ve Špindlerově Mlýně Adolf Klepš, co by si cyklisté před naplánováním cesty měli zjistit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co si mají dát cyklisti v Krkonoších pozor, se ptala Hana Novotná

„Pokud se budou chtít informovat o tom, jak technicky náročná je ta pasáž, ať neváhají zavolat na středisko Horské služby,“ dodal.

Celkem 430 kilometrů cyklotras vede v Krkonoších národním parkem. Je proto důležité z vyznačených cest nesjíždět.

„Po turistické značce, pokud není zároveň vyznačená jako cyklotrasa, což v Krkonoších poznáte podle dřevěného piktogramu nepřeškrtnutého cyklisty, se na kole jezdit nesmí. Ale všechny trasy platí. To znamená včetně těch vrcholových bud, které jsou dojezdné - Vosecká bouda, Luční bouda, Labská bouda, Jelenka,“ vysvětlil Jakub Kašpar ze správy parku. Od nich už se dál pokračovat nedá.

Cyklisté, kteří se v Krkonoších pohybují i ve městech, by měli myslet především na to, že pro ně platí stejná pravidla jako pro řidiče automobilů. Pozor si musí dát zejména na jízdu pod vlivem alkoholu a v noci bez zapnutých světel.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme