Dienstbier odmítá dál pracovat na služebním zákonu. Neví, zda kompromis vyhoví EU

Ministr Jiří Dienstbier z ČSSD už nebude dál pracovat na služebním zákonu. Kvůli středečnímu kompromisu mezi vládou a opozicí nebude podle něj státní správa dostatečně odpolitizována. Požádá proto vládu, aby ho zbavila pověření vyjednávat ve věci s Evropskou unií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dienstbier ČSSD

Jiří Dienstbier ČSSD | Foto: Filip Jandourek

„Podle usnesení vlády jsem pověřen jednáním s Evropskou komisí a odpovědností za splnění podmínek pro čerpání evropských fondů, které souvisí se zákonem o státní službě,“ řekl Dienstbier.

„Já v tuto chvíli nemohu garantovat, že tyto podmínky budou naplněny. A v tom případě nemohu tuto odpovědnost dále nést a předpokládám, že to převezme jiný člen vlády,“ dodal ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O práci na služebním zákonu mluví ministr pro legislativu a lidská práva za ČSSD Jiří Dienstbier. Situaci také okomentoval Petr Nováček

Média spekulovala, že s Evropskou unií má jednat ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO. Ta to ale odmítla, prý k tomu nemá pravomoc.

Koalice se s opozicí dohodla na kompromisu ve středu večer. Novým služebním zákonem tak nevznikne generální ředitelství státní služby ani post tzv. superúředníka.

Jeho práci by měl zastat náměstek pro státní správu na ministerstvu vnitra, který bude jmenován na šest let na jedno funkční období. Státní tajemníky by nevybíral on, ale vláda na návrh ministrů.

'Superúředník' ani ředitelství státní služby nevznikne, koalice ustoupila ODS a TOP 09

Číst článek

Podle ministra Dienstbiera se nejedná pouze o kompromis mezi vládou a koalicí, ale jen částí opozice a navíc kompromis vynucený vydíráním ze strany místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a dalších.

„A nejenom ve vztahu ke služebnímu zákonu. Pan Kalousek pohrozil, že tyto své postupy rozšíří. Tedy že bude blokovat parlament i ve věci projednávání daňových zákonů, které jsou naprosto nezbytné pro sestavení státního rozpočtu na příští rok,“ tvrdí Dienstbier.

Koaliční návrh podle něj neodpolitizuje státní správu. „On je samozřejmě lepší než současný stav. Proti původnímu koaličnímu návrhu je to jasná politizace rozhodování v personálních oblastech. Například jmenování státních tajemníků na jednotlivých ministerstvech vládou na návrh příslušného ministra oproti výběrovému řízení organizovanému původním generálním ředitelstvím. Ale samozřejmě s účastí zástupců nominovaných ministrem, nikoli zcela podle rozhodnutí ministra.“

Karolína Koubová, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme