Nový přístroj má ozařování lépe zacílit na nádor. Získali ho pražští lékaři

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze dnes představí nový přístroj pro léčbu onkologických nádorů. Lékaři ho začnou plně využívat zřejmě příští rok. Výhodou takzvané tomoterapie je hlavně to, že umí přesně zaměřit nádor. Léčba by tak měla být účinnější a zároveň šetrnější k pacientům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace uvolnění slzných kanálků a slzného vaku, zleva sestra instrumentářka, primář ORL MUDr. K. Pokorný, oftalmolog MUDr.J.Lochman

Operace uvolnění slzných kanálků a slzného vaku, zleva sestra instrumentářka, primář ORL MUDr. K. Pokorný, oftalmolog MUDr.J.Lochman | Foto: Jana Davidová-Kracíková

Nový přístroj sice získá pražská Všeobecná fakultní nemocnice, využívat ho ale mají i pacienti dalších velkých nemocnic – třeba Motola, Krče a Bulovky.

Podle předního českého onkologa Jiřího Vorlíčka se technologie pro léčbu nádorů vyvíjejí raketovým tempem.

„Je to úplně jiný svět. Je to nepředstavitelné. Já jsem začínal, když začínala chemoterapie, ozařovací možnosti byly velmi malé, i chirurgie byla jednodušší. Všechno se změnilo a česká onkologie za posledních 25 let dohonila Evropu,“ pochvaluje si.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o moderní léčbě rakoviny zjišťovala redaktorka Eva Rajlichová

Přesto podle něj stále ještě není všechno ideální: „Komunikace, sdělování diagnózy, sdělování prognózy, opravdový zájem o to, co si pacient myslí a co cítí, to ještě stále musíme zlepšovat.“

Nový přístroj, který v sobě má i takzvaný CT – počítačový tomograf, každopádně lékařům umožní ještě účinnější léčbu. Funguje zjednodušeně tak, že pacient projíždí speciálním tunelem, který skenuje jeho tělo.

Na snímcích se pak ukáže přesná poloha i velikost nádoru. Lékaři pak mohou zamířit paprsky jen na něj a ušetří tak pacientům zdravé tkáně.

Pro léčbu nádorů na obtížných místech

„Význam tomoterapie je zřejmý z toho, že naše orgány se nachází v pánvi, obklopeny dalšími orgány jako jsou střeva, močový měchýř, čili cílení té terapie tak aby nepostihla daší orgány,“ popisuje asi největší výhodu tomotonu David Cibula z Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice.

Právě šetrný přístup ke zdravým tkáním pacienta umožnuje lékařům další možnosti léčby

Rentgen hrudníku ukazuje nádor v levé plíci | Foto: Licence GNU, Lange123

„Pokud se dává chemoterapie v kombinaci s radioterapií, tak samozřejmě při zvýšené zátěži zdravých tkání vznikají komplikace slizniční nebo v oblasti břicha,“ říká profesor Luboš Petruželka z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Přístroj je podle Konopáska možné využít při léčbě všech nádorů, které jsou citlivé na záření. „Výhodnější to bude tam, kde je nádor umístěn v tvarově komplikovanějších poměrech jako na krku, na hlavě, v zažívacím traktu nebo v plicích,“ vysvětluje onkolog Bohuslav Konopásek z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jedinečnou metodu je možné využít třeba i při léčbě rakoviny kostní dřeně.

„Což je ozařování, které se dělá výjimečně. Ale vzhledem k tomu, že jsme v návaznosti na Ústav hematologie a krevní transfuze, tak tady ti nemocní jsou, v podstatě přes ulici. Což je pro pacienty i pro plánování velmi dobré,“ dodává profesor Petruželka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém přístroji hovořil onkolog Bohuslav Konopásek z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Tomoterapie je nová léčebná metoda, poprvé ji podstoupil pacient v roce 1992. Používají ji zatím hlavně ve Spojených státech, v pražské nemocnici na Karlově náměstí tak budou mít vůbec první tomoton v Česku vyšel na 150 milionů korun.

„Situaci komplikuje i to, že existuje jediný dodavatel. Nicméně my jsme vyhověli zákonu, vypsali jsme dvakrát veřejnou zakázku. Já věřím, že se jediný dodavatel chová fér a že zakázku pro ČR nepředražil,“ říká Dana Jurásková, ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice.

Na vzniku onkologických onemocnění má podíl nezdravý životní styl, nevhodná strava a také stále více stresu, který musí člověk zvládat.

V Česku je tomotom unikátní. „Patří mezi lineární urychlovače, což je základní prostředek radioterapie,“ vysvětluje onkolog Bohuslav Konopásek ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Všeobecná fakultní nemocnice o tento přístroj usiluje už delší dobu. O jeho získání se snaží také nemocnice v Brně či Ostravě.

Eva Rajlichová, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme