Mobilní telefony patří do výbavy houbařů, letos pomohly najít už několik z nich

Houby rostou, a tak se lesy v Pošumaví a na Šumavě plní houbaři. Za houbami se v těchto dnech vydávají stovky lidí. Do jejich výbavy podle hygieniků patří sprej proti klíšťatům, podle policistů nabitý telefon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon

Mobilní telefon | Foto: Fotobanka RGBStock

Policisté doporučují, aby si houbaři do lesa brali mobilní telefony. Často se totiž vydávají i do míst, která neznají, a tak se zvyšuje riziko, že se ztratí. Pokud s sebou ale mají mobil, pomoc k nim dorazí rychleji.

„Na houby jsme si s sebou vzali můj starý telefon, to by nebyla taková škoda, kdybychom ho ztratili. Kdyby se náhodou něco stalo, je třeba přivolat pomoc, všechna důležitá čísla známe,“ řekl dědeček Adama Škopka ze Šumperka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté houbařům doporučují vzít si do lesa funkční mobilní telefon i svačinu. Více zjišťoval redaktor ČRo Václav Malina

„Letos jsem na houbách poprvé, jdu s babičkou a dědečkem. K svačině jsme si vzali hamburger a k pití čaj,“ dodal Adam. Přístup Adama a jeho prarodičů ocenila mluvčí prachatických policistů Martina Joklová. Podle ní mobilní telefon i svačina patří do výbavy houbařů.

„Určitě bych doma nezapomněla telefon, funkční a nabitý, pro případné zavolání pomoci. Můžeme zavolat jak blízkým, tak využít tísňových linek.“

„Také je dobré vzít si s sebou náhradní oblečení do mokra, do sucha i do zimy, počasí na Šumavě může být velmi proměnlivé. Pokud se chystáte na delší dobu do přírody, vezměte si i malou svačinu a pití,“ doporučuje mluvčí Martina Joklová.

Počasí přeje houbám, zejména hřibům. Rostou už i v nížinách

Číst článek

Ladislav Nárovec z Vimperka se na houby vydal se svým vnukem a ženou. Po lese se pohybují ve skupině, ale i přesto u sebe mobil nosí pro případ, že by si někdo zlomil nohu nebo se něco stalo. Ztráta v lese u něj ale prý nehrozí, terén totiž velmi dobře zná, s rodinou sem chodí často.

„Nevydávala bych se do neschůdných terénů, je dobré si trochu pamatovat cestu, kudy jdeme, abychom byli schopni říct policii, kde se zhruba nacházíme, jakým směrem jsme se vydali a do jakého lesa. A pokud to jde, nevydávat se na houby sami,“ doplňuje mluvčí prachatických policistů.

Před několik dny se ale ukázalo, že ne všichni berou doporučení vážně. Pětašedesátiletou houbařku pohřešoval její přítel poté, co se nedostavila na místo, kde se měli setkat. Když policie po ženě začala pátrat, ozvala se jim žena, která byla na houbách ve stejné lokalitě se synem, který se také ztratil.

Tito dva ztracení houbaři se v lese střetnuli a díky tomu, že patnáctiletý chlapec u sebe mobilní telefon měl, mohli informovat policii o tom, že jsou v pořádku a kde se nacházejí. Bylo jen otázkou minut, než je policie našla a mohla je dovést zpět k jejich příbuzným.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme