Ruský humanitární konvoj zřejmě míří k hraničnímu přechodu v Luhanské oblasti

280 ruských kamionů s dvěma tisíci tun humanitární pomoci se blíží k ukrajinským hranicím. Není ale vůbec jisté, co s nákladem bude, protože Ukrajina jej odmítá přijmout, pokud to nebude mezinárodní pomoc, tedy například zaštítěná Červeným křížem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj ruských kamiónů KAMAZ s humanitární pomocí se blíží k ukrajinským hranicím

Konvoj ruských kamiónů KAMAZ s humanitární pomocí se blíží k ukrajinským hranicím | Zdroj: ČTK

Kamiony v tuto chvíli pravděpodobně míří k hraničnímu přechodu Izvarino v Luhanské oblasti. Ten je ale pod kontrolou separatistů a ne ukrajinských pohraničníků. Není ani jisté, jestli už tam náhodou nedojely, protože v tomto místě je nikdo nezastaví.

Ukrajinská Rada národní obrany upozorňuje, že jakákoli kolona aut s ozbrojeným doprovodem bude brána jako nepřátelská a podle toho s ní naloží.

Ukrajina se obává provokace

Ukrajina se bojí provokace, toho, že auta vjedou do země nechráněným přechodem a pomoc se sice dostane k civilistům, ale i k separatistům.

Pokud by zasáhla, může být obviněna z ostřelování humanitárního konvoje. K nervozitě přispívají i fámy, že kamiony nevezou jen humanitární materiál, ale i zbraně a naváděcí přístroje pro rakety.

Ukrajinský Červený kříž odmítá převzít záštitu nad pomocí, která nepřekročí hranice přes přechod plně kontrolovaný ukrajinskými silami a u níž nebude možné zkontrolovat, co přesně obsahuje.

Rusko a Ukrajina se podle Červeného kříže musí nejprve dohodnout na čase a místě převzetí, nic takového se ale zatím nestalo. Proto se zřejmě bude distribuovat domácí pomoc.

Pavel Novák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme