Kyjevský Majdan je stále zaplněn stany a barikádami. Aktivisté nechtějí pryč

Další osud náměstí Nezávislosti v centru ukrajinského Kyjeva je nejasný. Známý Majdan se v zimě stal centrem protestů proti vládě prezidenta Viktora Janukovyče. Vojenské stany, chatrče a barikády z prostranství ale stále nezmizely. Většina Kyjevanů by přitom ráda viděla náměstí zase upravené jako před revolucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanové městečko z kyjevského Majdanu stále nezmizelo

Stanové městečko z kyjevského Majdanu stále nezmizelo | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Několik desítek obyvatel stanového městečka se pravidelně shromažďuje k večerní modlitbě a naslouchá projevům k posílení morálky.

Zatímco večer posedávají na dvorcích vytvořených z dřevěných palet, betonových bloků a pneumatik, přes den se aktivisté ukrývají ve stínu stanů před palčivým sluncem.

Před objektivy fotoaparátů se raději odvracejí, stále ale drží při sobě. Lidé jim dávají do pokladniček drobné na jídlo.

Podle průzkumu veřejného mínění podporovalo v zimě demonstranty na Majdanu 80 procent Kyjevanů. Stejný počet obyvatel ale teď říká, že se jim stanový tábor na náměstí nelíbí a že by měly barikády z bulváru Chreščatyk a okolí zmizet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Majdan se vypravil i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Stanové městečko uprostřed Kyjeva se už nelíbí ani paní Tamaře. Důchodkyně by ale byla pro to, aby se z hnutí na Majdanu stala společenská organizace, která by hájila myšlenky revoluce a dohlížela na vládnoucí struktury. To je podle ní v dnešní době potřeba.

Paní Tamara se rozhlíží po náměstí, všímá si chodníku s vytrhanou dlažbou. Tábor už se prý postupně zmenšuje. Když měli Kyjevané pocit, že je třeba na Majdanu být, tak přišli, upozorňuje.

Pro zachování tábora na náměstí je naopak pan Josef. Pochází z Kutné Hory, na Ukrajině ale podniká a na Majdan chodí často.

"Svědomí národa a hlas lidu"

„Myslím si, že je třeba, aby to tu zůstalo. Když nic jiného, tak alespoň těm lidem takto poděkovat, že tu byli, že pomohli tomu, aby to zlé, co tu bylo, odešlo. Myslím, že když tu bude tábor ještě půl roku, že to nikomu vadit nebude. Oni jsou ve válce a toto Ukrajince motivuje. Stále si připomínají, že něco bylo a kvůli čemu tam vlastně jsou,“ vysvětluje.

To student kyjevské techniky Artur zastává radikální názor. Obyvatelům stanů by zkrátka řekl, že už je konec. Všechno má podle něj své meze.

Stanové městečko z kyjevského Majdanu stále nezmizelo | Foto: Pavel Novák

Paní Maja z Tarnopolu se přijela na Majdan podívat až teď. V televizi to prý vypadalo, že na náměstí stojí desítka stanů, skutečné rozměry tábora ji ale ohromily.

Dodává, že demonstranty chápe. Vláda podle ní zatím zcela nesplnila, co lidé na Majdanu požadovali, proto odtamtud nechtějí odejít. „Jestli nikomu nevadí, ať tam klidně zůstanou,“ říká.

Jenže radnice vedená lídrem hnutí Udar Vitalijem Kličkem by Majdan opět ráda viděla jako reprezentativní prostor městského centra. 24. srpna tam má projít průvod na oslavu Dne nezávislosti, obyvatelé stanového městečka se ale nechtějí hnout.

Rosčislav byl lesníkem ve Lvově, teď bydlí ve stanu na hlavním kyjevském náměstí. Majdan je podle něj svědomím národa a hlasem lidu:

„Vláda se Majdanu bojí. Už není tak mocný, jak byl, lidí je tu méně, ale musí tu být přece něco, co bude vládu kontrolovat, aby ti nahoře nezapomněli, pro koho mají pracovat.“

Z východu Ukrajiny uprchly desetitisíce lidí. Luhansk je prý ostřelován z ruského území

Číst článek

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme