Prezident Zeman jmenoval nové soudce, přeje si rychlejší soudní řízení

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval 15 nových soudců obecních soudů a při té příležitosti si promluvil i s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou z hnutí ANO. Doporučil jí mimo jiné několik změn pro českou justici. Například zavedení kumulovaných trestů. Podpořil také urychlení soudních řízení, které podle hlavy státu zbytečně zdržuje komplikované odvolací řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě 15 soudců obecných soudů

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě 15 soudců obecných soudů | Zdroj: ČTK

Podle prezidenta Miloše Zemana by stálo za úvahu zavedení institutu kumulovaných trestů, který funguje ve Spojených státech, a kvůli kterému jsou pachatelé odsouzení až k několikasetletým trestům vězení.

„Pan prezident tuto část svého projevu uvedl poznámkou, že bude lehce provokativní a v tomto smyslu také chápu to jeho doporučení týkající se zavedení kumulativních trestů,“ reagoval viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Miloš Zeman u příležitosti jmenování nových soudců doporučil i několik změn pro českou justici. Ve Stalo se dnes na ně reagoval viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad.

V Česku podle něj tato záležitost nemá zavedenou tradici a není reálné, aby se teď o tom začalo uvažovat. „U nás je trestní právo založeno na jiných principech a z toho je třeba vycházet,“ dodal.

Co se týče doporučení Miloše Zemana zrychlit soudní řízení, tam je podle viceprezidenta soudcovské unie důležité rozlišovat jednotlivé případy. „Honba za rychlostí řízení nemůže jít až tam, kde by rozhodnutí byla uspěchaná a nespravedlivá,“ upozornil.

„Samozřejmě je důležité, aby se lidem dostalo spravedlnosti v nějaké rozumné době. Ale není možné to přehánět. České soudnictví si v rámci Evropy rozhodně nestojí ze strany délky řízení nějak špatně. Podle posledního průzkumu Rady Evropy jsme na tom byli ve srovnání s ostatními zeměmi celkem dobře,“ zdůraznil.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme