Cyklista Vakoč překvapil na závodě Kolem Polska. Vyhrál etapu a vede

Český cyklista Petr Vakoč vybojoval svůj premiérový etapový triumf v podniku elitního seriálu WorldTour. Jezdec belgického týmu Omega Pharma-Quick Step zvítězil ve druhé etapě závodu Kolem Polska a v celkovém pořadí mu patří první příčka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod míru juniorů - na startu v Litoměřicích

Závod míru juniorů - na startu v Litoměřicích | Foto: Miroslav Zimmer

„Je to rozhodně největším úspěchem mé dosavadní kariéry. První profesionální vítězství a hned na závodě nejvyšší kategorie WordlTour. Jsem tak trochu v šoku a nemůžu tomu pořád uvěřit. Je to paráda,“ rozplýval se Vakoč v rozhovoru pro Radiožurnál.

Dvaadvacetiletý Vakoč ujel pelotonu hned v úvodu 226 kilometrů dlouhé etapy z Toruně do Varšavy. Společně s dvěma polskými jezdci si vypracovali až sedmiminutový náskok, ten ale hlavní pole začalo postupně stahovat.

30 kilometrů před cílem tak český cyklista nastoupil i svým kolegům ze skupiny uprchlíků. Sólo jízda Vakočovi vyšla, do Varšavy si přivezl pohodlný tříminutový odstup na peloton, který ho už nedohnal.

„V úniku jsme byli jenom tři. Říkal jsem si, že to je kamikadze a nemůže to vyjít. 30 kilometrů před cílem jsem nastoupil a dal do toho všechno. Až do cílové rovinky jsem nevěřil, že vyhraju,“ okomentoval dění na trati.

Vše navíc komplikoval nepříjemný vítr. „Nebyly tam sice žádné kopce, ale foukal vítr. Celou dobu se jelo proti větru a navíc bylo velké teplo. Vypil jsem snad 15 bidonů,“ popisoval.

V průběžném pořadí má pražský rodák náskok 27 vteřin na Bělorusa Jevgenije Hutaroviče.

„Další etapy jsou rovinaté, ale počasí nemá být zrovna dobré. Bude náročné vyhnout se pádům, zůstat vepředu a neztratit. Pokusím se dovést žlutý trikot do kopcovitých etap. Poperu se, abych ho udržel co nejdéle,“ plánuje.

Svým triumfem Vakoč napodobil Zdeňka Štybara. Jeho slavnější stájový kolega na závodu Kolem Polska zvítězil v etapě předloni. Ondřeji Sosenkovi se pak jako jedinému Čechovi podařilo celý podnik v letech 2001 a 2004 vyhrát.

Cyklistický závod Kolem Polska (WorldTour) - 2. etapa Toruň - Varšava (226 km):

1. Vakoč (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) 5:22:54
, 2. Matthews (Austr./Orica) -21, 3. Vallee (Belg./Lotto), 4. Sinkeldam (Niz./Giant), 5. Hutarovič (Běl./AG2R), 6. Maes (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:
1. Vakoč 11:11:28, 2. Hutarovič -27, 3. Majkin (Rus./RusVelo) -31, 4. Vallee, 5. Mori (It./Lampre) oba -33, 6. Paterski (Pol./CCC) -35.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme