Z Liberce na Českou Lípu jezdí osobní vlaky. Pomohla tomu i petice lidí z okolí

Na trať z Liberce na Českou Lípu se dnes ráno vrací osobní vlaky. Provoz se tam zastavil loni v červnu, když koleje nedaleko Rynoltic podemlela velká voda. Letos v červnu po opravě kolejí sice znovu začaly jezdit rychlíky a jeden spěšný vlak, ale lidé z vesnic na trati začali volat po přepravě osobní. A na základě petice dostali zatím čtyři páry osobních vlaků denně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryštofovo údolí - železniční zastávka

Kryštofovo údolí - železniční zastávka | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Zákupák

„Zaplaťpánbu, protože já netušíc, že zruší vlaky, jsem začala budovat železniční muzeum, což by bylo krajně nepraktické, kdyby zastávku hned naproti zavřeli," raduje se Alice Chaloupková z Kryštofova údolí.

V této vesnici na trati Liberec – Česká Lípa turisté hodně obdivují historický železniční viadukt, který se se 14 oblouky klene 30 metrů nad zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnovené osobní železniční dopravě z Liberce do České Lípy informuje reportérka Ivana Bernáthová

„Tady je cestovní ruch poměrně rozjetý a tím, jak pro nás skončil vlak, skončil i cestovní ruch. Protože školy, školky, které sem jezdily, nebraly autobusy, protože to nejde naložit čtyřicet dětí, " poznamenává majitel Muzea betlémů a Venkovského orloje v Kryštofově údolí Martin Chaloupka.

Petice při znovuobnovení osobní vlakové dopravy mezi Libercem a Českou Lípou roli hrála, jak přiznává Otto Pospíšil z Koridu, který koordinuje veřejnou dopravu v Libereckém kraji. Podstatná byla ale podle něj další věc.

„Liberecký kraj předpokládal podle informací, které měl od Správy železniční dopravní cesty, že za prvé trať nebude spravená včas," vysvětluje Otto Pospíšil a pokračuje:

„Za druhé Správa železniční dopravní cesty přislíbila opravu této trati ještě na podzim v úseku z Karlova do Křížan. Protože jsme nyní zjistili, že k žádné opravě nedojde, že Správu tu opravu posunula na příští rok, z toho důvodu byly operativně objednány některé osobní vlaky už od srpna.“

Od prosince pak kraj přidá další vlaky s tím, že na jaře se na trať znovu vrátí dělníci.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme