Rodina zastřeleného amerického mladíka vyzývá ke zklidnění protestů

Nové otázky a další vlnu rozhořčení vyvolaly v americkém městě Ferguson první policejní informace o zastřelení černošského mladíka Michaela Browna. Po pěti dnech násilných protestů policie zveřejnila jméno důstojníka, který neozbrojeného 18letého chlapce zastřelil. Zároveň uvedla, že se mladík měl podílet na krádeži v místním obchodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V americkém městečku Ferguson znovu vyšly do ulic stovky lidí

V americkém městečku Ferguson znovu vyšly do ulic stovky lidí | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Lidé ve Fergusonu dál žádají spravedlnost pro Michaela Browna - protesty se odehrávají poklidně a menší formě, o událostech se ale živě debatuje v každém obchodě, podniku.

„Hlavní problém je ve vztazích mezi zdejšími obyvateli a policií," je přesvědčený 25letý student Nathan, který připomíná letité stížnosti na diskriminační praktiky místního policejního sboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové vlně rozhořčení informovala přímo z Fergusonu zpravodajka Lenka Kabrhelová

Ve svých řadách má pouhé tři černošské důstojníky, přestože 20tisícový Ferguson je město s drtivou většinou afroamerických obyvatel.

„I kdyby Michael nakrásně byl zapletený do krádeže - a údajně šlo o krádež doutníků, to přece není důvod pro to, ho zastřelit!" říká Nathan, kterému na parkovišti u místní benzínové pumpy, ze kterého se stala protestní centrála a shromaždiště, přikyvuje hned několik spolubesedníků.

Policejní šéf Thomas Jackson mezitím hájil rozhodnutí zveřejnit záběry z průmyslové kamery, na kterých je údajně Michael Brown zachycený během krádeže v obchodě.

Policista o podezření z krádeže nevěděl

Přiznal, že policista Darren Wilson, který neozbrojeného mladíka zastřelil, o záběrech a údajném podezření nevěděl. Důvodem zadržení teenagera byla chůze po vozovce a údajné bránění provozu.

Pro mnohé místní je to potvrzení toho, že letitá kritika policejních praktik má své opodstatnění.

Policejní verzi událostí odmítá i mladíkova rodina, podle které se úřady snaží ospravedlnit vraždu.

„Videozáběry jsou jen pokusem odvést pozornost od toho, co se skutečně stalo," uvedl bratranec Michaela Browna Eric Davis.

„To jak se věci seběhly při konfrontaci s policií, nemělo co do činění s tím, co se možná stalo nebo nestalo v obchodě. Nikdo nepotvrdil, že na záběrech je skutečně Michael. I kdyby ale byl, nemá to nic společného s tím, že když před vámi klečí člověk s rukama nad hlavou a volá 'Nestřílejte', na celém světě to znamená, že se vám vzdává. Policista Michaela ale přesto zastřelil a to je nespravedlnost," uvedl Eric Davis, který požádal veřejnost o veškerou podporu.

Zároveň ale na demonstranty apeloval, aby zdrželi jakýchkoli projevů násilí a pokračovali výhradně v poklidných protestech.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme