Doněck je v obklíčení ukrajinské armády. Z Luhansku prchají civilisté

Východoukrajinský Luhansk opustilo za poslední týden 10 tisíc lidí. Z milionového Doněcku už odešla většina jeho obyvatel, několik set tisíc se jich ale údajně ještě skrývá ve sklepích. Ostřelování centra města stále pokračuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ostřelování centra Doněcku (7. srpna 2014)

Následky ostřelování centra Doněcku (7. srpna 2014) | Zdroj: Reuters

Ukrajinská armáda zatím neoznámila začátek útoku na doněckou baštu separatistů. V centru města je ale podle představitelů doněcké radnice neustále slyšet střelba a vybuchují granáty. Jeden dopadl i na polikliniku, hořelo několik obytných domů. Výbuchy zničily také 20 trafostanic, bez proudu tam je asi 35 tisíc lidí.

Armáda uvedla, že chystá ofenzivu v Doněcku, ale zároveň řekla, že o ní nebude předem informovat. Teroristé, jak vláda separatisty nazývá, ale podle ní ztrácejí pozice.

Žádné oběti na civilistech nejsou od rána hlášené. Ale ve městě Gorlovka, což je hned vedle na spojnici s městem Luhansk, přišla zpráva o šesti zraněných. Ukrajinská armáda oznámila, že od sebe širokým pásmem zcela oddělila oblast kolem Doněcku a Luhansku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj Pavel Novák

Lidé se v Doněcku schovávají ve sklepích nebo z města utíkají. V tuto chvíli už mohou odejít směrem na východ, do Ruska. Ještě včera z Doněcku odjel plně obsazený vlak.

„V minulých dnech jsem se setkal v Charkově s lidmi, které přivezly autobusy ukrajinské armády z takzvaných zelených koridorů. Jsou to cesty kolem hlavních výpadovek, kde vždycky na čtyři hodiny denně přestali střílet a lidé tudy mohli odejít do sběrných center,“ říká zvláštní zpravodaj na Ukrajině Pavel Novák.

Prchají ale nejen civilisté, ale prý i vojáci proruských jednotek. Podle ukrajinských médií se mezi nimi šíří poraženecká nálada a buď se nechávají zajmout, nebo se smísí s civilním obyvatelstvem a utíkají z města.

Ze sousední Luhanské oblasti civilisté také stále prchají. Za týden jich bylo přes 10 tisíc. Jen v posledních 24 hodinách z Luhansku uteklo skoro 800 lidí. Míří na okraj města, odkud je autobusy zadarmo odvážejí do Charkova a Kyjeva.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme