Nová kavárna v Českých Budějovicích zaměstná zdravotně postižené

Nová kavárna, která se dnes otevřela v centru Českých Budějovic, se bude lišit od desítek podobných podniků ve městě. Fer Cafe zaměstnává zdravotně postižené osoby, uživatele sociálních služeb českobudějovických neziskových organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šálek kávy (ilustrační foto)

Šálek kávy (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Pomoc bude určena lidem v I. II. a III. stupni invalidity, zpravidla po léčbě těžkých nemocí, případně i psychiatrického onemocnění. Kavárna jim nabídne přizpůsobení pracovní doby, práci v nekuřáckém prostředí a tempu odpovídajícímu jejich možnostem.

Tím, že zaměstnanci kavárny v ní budou moct jíst kvalitní potravinami, je chtějí také inspirovat ke zdravému životnímu stylu.

Podnik bude v pracovních dnech otevřen 12 hodin denně. Směnu vždy zajistí dva pracovníci současně. Vystřídá se tam tedy šest zaměstnanců, kteří jsou uživateli sociálních služeb českobudějovických neziskových organizací Koníček, Fokus ČB, Empatie a ROSKA.

Zdravý životní styl, udržitelný rozvoj

Kromě zdravého životního stylu chce kavárna podporovat i ekologii a udržitelný rozvoj. Cílem je propagace Fairtrade, bio a lokálních produktů. Ve Fer Cafe bude i místo pro prezentaci začínajících umělců.

Mezi dodavatele podniku patří místní pěstitelé, výrobci biopotravin a dovozci Fairtrade produktů. Nádobí pro provozovnu i další vybavení jako textil, reklamní služby a tisk bude přednostně odebíráno z chráněných dílen.

Na jihu Čech na podobném principu funguje kavárna Café Parník v Táboře, která je navíc doplněná o výrobu čerstvých obložených balených baget pro studenty táborských škol. Ve Strakonicích je zase Cukrárna Sedmička. Působí jako projekt zaměřený na pomoc dvou cílovým skupinám, osobám závislým na návykových látkách a lidem se zdravotním postižením.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme