Ministerstvo pastelkovné neobnoví, rodičům prvňáků přispějí některá města nebo obce

Ani letos se rodiče prvňáčků nedočkají státního příspěvku na školní potřeby. Takzvané pastelkovné zrušili politici před dvěma lety kvůli úsporám a jeho obnovu zatím ministerstvo školství neplánuje. Někde rodinám finančně přispějí města nebo obce, příkladem je Fulnek na Novojičínsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvňáci na havlíčkobrodské základní škole se zatím učí klasickou abecedu

Prvňáci na havlíčkobrodské základní škole se zatím učí klasickou abecedu | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Fulnecká radnice třetím rokem vyčlenila část peněz na podporu dětí, které poprvé usednou do školních lavic. Letos pomohou 67, upřesňuje nezávislá starostka Jana Mocová.

„Chtěli jsme, aby prvňáčci měli všechno, co potřebují. Domluvili jsme se školou, že když přispějeme pětistovku, tak to bude dostatečná částka a oni pro ně nakoupí vše potřebné,“ vysvětluje Mocová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pomáhá Fulnek na Novojičínsku rodičům prvňáků, zjišťovala Jana Jeckelová

Přímo takzvané pastelkovné ministerstvo školství obnovit neplánuje. V příštím školním roce ale půjde na pomůcky do škol více peněz.

Možná tak ušetří i Irena Kolovratová, která je maminkou šestiletého Václava a za rok povede do první třídy další dítě. Seznam, co všechno bude letos její starší syn potřebovat, dostali od školy.

„Tento plně vybavený penál vyjde například na 212 korun, ceny jsou ale různé. Celý nákup se bude odhadem pohybovat mezi dvěma až třemi tisíci. To je docela dost,“ dodává Kolovratová.

Jana Jeckelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme