Česká Lípa omezí na dvou místech rychlost, kvůli častým nehodám a bezpečnosti chodců

V polovině prázdnin začaly práce na obchvatu Dubé na Českolipsku. Několik kilometrů vzdálená Česká Lípa zatím na dokončení obchvatu města stále čeká. Nákladní doprava tak projíždí městem a velmi vytíženou se stala silnice II/262. Českolipská radnice se proto rozhodla pro větší bezpečnost omezit na některých místech rychlost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákladní vozidlo, osobní auto a kamiony

nákladní vozidlo, osobní auto a kamiony | Foto: Marián Vojtek

Jedním z míst je úsek mezi Českou Lípou a Dobranovem, kde se odbočuje do areálu soukromé firmy a o několik desítek metrů dál do Žízníkova.

Na odbočení do areálu firmy se čeká poměrně dlouho. Auta jezdí v protisměru takřka neustále. Nejsou to jen osobní vozy, ale také kamiony. Předepsanou rychlost tu všichni řidiči nedodržují.

Výjezd ze Žízníkova je skutečným problémem. Auta neustále míjí odbočku v obou směrech v relativně vysoké rychlosti. V místě by se měla snížit rychlost z 90 na 70 kilometrů za hodinu. Na opačném konci města je další nebezpečné místo pro motoristy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V České Lípě natáčel redaktor Tomáš Mařas

„Jedná se o úsek silnice II/262 v Dolní Libchavě na vjezdu do města u veteriny. Je tam prudká zatáčka, kde dochází ve zvýšené míře k dopravním nehodám, které jsou způsobené nepřiměřenou rychlostí," vysvětluje Jan Gallo z českolipského dopravního inspektorátu.

Touto zatáčkou je třeba projet přibližně třicetikilometrovou rychlostí. Zatáčka je nejen ostrá, ale i úzká.

„Jezdím tu šest let každý den, takže ji znám jako svoje boty. Když je mokro, tak trochu vynáší. Já tam jezdím třicet, takže když tak budou jezdit všichni ostatní, tak by to nevadilo,“ myslí si řidič. „Je docela prudká, ale já jezdím padesát,“ přiznává řidička.

I když je v tomto úseku předepsaná rychlost právě 50 kilometrů za hodinu, podle Jana Galla tu přesto řidiči budou muset šlápnout na brzdu: „Buďto se sníží na 40 kilometrů v hodině nebo 30 za deště."

Riziko pro chodce

Zatáčka v Dolní Libchavě představuje i riziko pro chodce. Není tam přechod ale pouze místo pro přecházení. Potvrzuje to i mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová:

„Auta nejsou schopna chodce brzo vidět a jsou tam i zhoršené rozhledové podmínky, proto nám to neumožnuje zřídit přechod. Pokud se sníží rychlost, pak věříme, že auta budou mít více času v této nebezpečné zatáčce chodce vidět a dokáží včas zastavit."

Dopravní omezení na dvou problematických místech by měla začít platit na podzim tohoto roku.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme