Guinea kvůli ebole uzavřela hranice s Libérií a Sierrou Leone

Západoafrická Guinea dnes kvůli šířící se nákaze virem ebola nechala uzavřít hranice se soudními státy Libérií a Sierrou Leone. Oznámil to tamní ministr zdravotnictví Remy Lamah. Epidemie eboly začala letos na jaře právě v Guineji, ale poslední dobou tam nakažených tímto smrtícím virem nepřibývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigerijský zdravotnický úředník v ochranném oblečení

Nigerijský zdravotnický úředník v ochranném oblečení | Foto: Michael Duff | Zdroj: ČTK

Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se během úterý a středy virem nově nakazilo 68 lidí - 38 z nich v Libérii a 26 v Sieře Leone. V Guineji žádní nově nakažení hlášeni nebyli, celkem tam ale zemřelo už 367 lidí.

Další nakažené virem eboly dnes ohlásila Nigérie, kde v pátek prezident Goodluck Jonathan vyhlásil kvůli epidemii stav nouze. Nákaza se tam potvrdila už u devíti lidí, 139 dalších je kvůli podezřelým příznakům v karanténě.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jejím původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent. Na ebolu neexistuje lék.

Kvůli šíření eboly v západní Africe vyhlásila WHO stav ohrožení, což jí po celém světě umožňuje vyhlašovat karanténu, zavírat hranice nebo omezovat mezinárodní cestovní ruch.

K výraznějším opatřením se odhodlala také jihoafrická Zambie. Omezila vstup do země cestovatelům ze zemí, kde se nákaza ebolou potvrdila. Současně zakázala ze Zambie vycestovat do těchto zemí. Na webu to oznámilo tamější ministerstvo zdravotnictví.

Epidemie je podle odborníků nejhorší od chvíle, kdy byla ebola před téměř 40 lety poprvé identifikována u člověka. První případ už léčí také zdravotníci v Evropě - ve Španělsku pečují o duchovního, který se v Africe virem nakazil.

Smrtelnému virovému onemocnění podlehlo v západní Africe od února 961 lidí, nakazilo se jich 1779.

Ebola | Foto: Český rozhlas

ČTK, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme