Kompenzace za ruské sankce by se podle Sobotky měly řešit v Bruselu

Případné kompenzace zemědělcům kvůli ruským sankcím by se měly řešit hlavně na úrovni Evropské unie v rámci společné zemědělské politiky. Myslí si to český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rusko v odvetě za sankce Západu zakázalo na rok dovoz ovoce, zeleniny, masa, ryb a mléčných výrobků z EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO)

Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) | Zdroj: ČTK

„Pokud zde budou větší dopady sankcí, určitě je to téma pro Evropu, pro debatu na evropské úrovni a hledání zdrojů pro možné kompenzace na úrovni evropského rozpočtu,“ uvedl Sobotka.

Vicepremiér a ministr financí z hnutí ANO Andrej Babiš k tomu po setkání s předsedou vlády dodal, že dopady nelze nyní přesně odhadnout, ale přebytky potravin z jiných zemí unie mohou mít podle něj devastační účinky na český průmysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce českých politiků i producentů na ruské sankce zjišťovala Zuzana Švejdová

Potravinářská společnost Hamé, pro kterou je Rusko jedním z nejvýznamnějších trhů, dnes oznámila, že bude požadovat po vládě, potažmo po EU kompenzaci případných škod a zmařených investic v souvislosti s ruskými sankcemi.

„Už nyní jsme vzhledem k riziku museli omezit plánované investice do ruského výrobního programu a do rozvoje ruského trhu. Případné další zhoršení situace s dopadem dodávek na ruský trh by naší společnosti způsobilo stamilionové ztráty,“ upozornil manažer společnosti Petr Kopáček.

Rusko zakázalo dovoz většiny potravinářských výrobků z EU a USA

Číst článek

Co se týče mléčných výrobků, třeba jihočeská Madeta jich do Ruska ročně vyváží okolo 1500 tun. Kvůli embargu by tak musela v sýrárně snížit produkci o pětinu. Podle jejího generálního ředitele Milana Teplého to trh zasáhne jak přímo, tak i nepřímo.

„Ztráta tohoto trhu samozřejmě bude tlačit na cenu mléka a na náhradní zpracování na méně atraktivní výrobky. To nás zasáhne obrovským způsobem,“ řekl Teplý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možným dopadům ruských sankcí se věnovaly Ozvěny dne Radiožurnálu s ministrem zemědělstvím Marianem Jurečkou a ředitelem firmy Hamé Martinem Štruplem

Pomoct českým potravinářům je připravené i ministerstvo zemědělství. Podle šéfa resortu Mariana Jurečky z KDU-ČSL musí zemědělci počítat s propadem cen jejich zboží. Opatření Ruska má trvat celý rok a podle některých analytiků bude mít negativní dopad na celou evropskou ekonomiku.

Tuzemští pěstitelé ovoce se přímého embarga obávat nemusejí, Česko totiž v produkci ovoce není soběstačné a většinu spíš dováží ze zahraničí. Jen za poslední tři roky vyvezlo Česko do Ruska pouze jablka. Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka se ale dopad projeví jinak.

„Pro nás je a bude zcela zásadní dopad opatření, které platí již týden, a to je zákaz dovozu polského ovoce na ruský trh. To bude mít daleko fatálnější dopad. Polsko bude muset hledat uplatnění pro tuto produkci na jiných trzích a samozřejmě České republika je Polsku nejblíž,“ připomněl Ludvík.

Ve výsledku na tom mohou vydělat spotřebitelé. Pro ně by to mělo znamenat větší výběr a taky možná i nižší ceny.

Martin Hromádka, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme