OBRAZEM: Příměří využili Palestinci k návratu domů, mnozí našli jen ruiny

Třídenní klid zbraní mezi Hamásem a Izraelem, který zprostředkoval Egypt, je u konce. Na jeho rozšíření se strany nedohodly a jednání uvízla na mrtvém bodě. Dočasné příměří využili obyvatelé Gazy k návratu do svých domovů. Mnozí ale našli na místě jen trosky a zůstávají na ulici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky domů v Pásmu Gazy

Trosky domů v Pásmu Gazy | Foto: Jaromír Marek

Ještě nedávno to byla internátní škola, dnes je tady útočiště pro ty, co se nemají kam vrátit. Během bombardování přišli o všechno.

„Celá naše rodina zůstala na ulici, celkem18 lidí. Moje vnučka i snacha jsou mrtvé. Deset dětí zůstalo bez mámy. Co máme dělat? Kdo nám pomůže? Kdo má s námi slitování?“ ptá se s pláčem šedesátiletá Šamaá.

Trosky domů v Pásmu Gazy | Foto: Jaromír Marek

V provizorním táboře skončila s celou svojí rodinou. Její vnučka Mušíra má jedenáct let. Když rodinný dům zasáhl granát, zemřela jí matka i mladší sestra.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jednom z mnoha uprchlických táborů v Gaze natáčel reportér Jaromír Marek

Na život v uprchlickém táboře si Mušíra pomalu zvyká. Starosti jí dělá, kam půjde po prázdninách do školy:

„Je to tady docela dobré, mám tady nové kamarády, ale doma to bylo lepší. Vybombardovali i moji školu, nevím, kam teď budu chodit.“

„Ti lidé jsou tady už přes tři týdny. Ještě nedávno tady bylo přes dva a půl tisíce tisíce lidí. Teď jich je méně, asi tisícovka za poslední tři dny příměří odešla domů,“ říká Mohamed, který má tábor na starosti.

Trosky domů v Pásmu Gazy | Foto: Jaromír Marek

I když lidé odcházejí, stále jich tu je více než dost. V místnostech tak spí jen ženy, muži každý večer uléhají na školním dvoře. I odsud ale budou muset brzy odejít.

Trosky domů v Pásmu Gazy | Foto: Jaromír Marek

„Úřady oznámily, že se blíží začátek školního roku a ze školy budeme muset odejít. Kam ale půjdeme? Nemáme kam se vrátit,“ přemýšlí nahlas Jawhar.

Trosky domů v Pásmu Gazy | Foto: Jaromír Marek

Příměří mezi Hamásem a Izraelem skončilo. Už nemůžeme, říkají lékaři z Gazy

Číst článek

Pásmo Gazy | Foto: Český rozhlas

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme