Většina izraelských vojáků se stáhla z pásma Gazy. Operace prý ale pokračuje

Většina izraelských vojáků dnes opustila pásmo Gazy. Na palestinském území tak zůstává už jen několik jednotek, které dokončují likvidaci tajných tunelů. Vojáci ale zůstávají v okolí hranic s Gazou, na izraelském území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci operují v blízkosti hranic s Gazou

Izraelští vojáci operují v blízkosti hranic s Gazou | Zdroj: Reuters

Armáda odmítla spekulace, že stahuje všechny vojáky. Upozornila, že v Gaze nadále operuje i letectvo.

Žádný rozkaz k ukončení operace nevydala ani vláda. Izrael tak pravděpodobně přešel ke strategii zastrašování s tím, že v případě nutnosti může v Gaze kdykoliv zasáhnout. Palestinci z několika evakuovaných oblastí ale byli informováni, že se mohou vrátit domů.

Nejméně 10 lidí dnes zemřelo v Gaze při dalším zásahu školy OSN. Ty slouží místním obyvatelům jako úkryt před bombardováním. Podle palestinských zdrojů školu zasáhla střela z izraelského letadla. Izraelská armáda zatím k incidentu řekla jen tolik, že případ prošetřuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci sleduje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Stejným konstatováním skončila i podobná událost z tohoto týdne, kdy prokazatelně izraelská střela zasáhla jinou školu OSN v uprchlickém táboře Džabalija na severu pásma Gazy. Tam přišlo o život 16 lidí.

Škola, která se stala terčem dnešního útoku, leží ve městě Rafah poblíž egyptských hranic. Podle agentury Reuters zasáhla střela vstup do školy. Na místě prý zůstalo ležet kromě deseti mrtvých také 30 zraněných.

Právě v této oblasti zmizel izraelský voják, kterého mezitím úřady prohlásily za mrtvého. Izraelská vláda teď uvedla, že muž, o kterém se domnívala, že byl zajat palestinskými bojovníky, zemřel během bojů.

Pohřešovaný izraelský voják je mrtvý. Netanjahu chce pokračovat v bojích

Číst článek

Hamás vzápětí obvinil Izrael, že záměrně mátl svět, aby mohl porušit domluvené příměří. Hnutí už také naznačilo, že se odchodem izraelských vojáků necítí zavázáno a bude nadále pokračovat v ostřelování.

Palestinská delegace mezitím předložila v Egyptě své požadavky k případným jednáním o příměří. Vedle ukončení blokády pásma Gazy je to otevření pobřežních vod pro rybolov, propuštění některých palestinských vězňů v Izraeli a kompletní stažení izraelské armády z pásma Gazy.

Izrael opět bombardoval město Rafah v jižním cípu pásma Gazy | Foto: Reuters

Štěpán Macháček, Petra Novotná, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme