Jednání o služebním zákonu skončilo bez dohody, spor o 'superúředníka' trvá

Zástupci sněmovních stran se na definitivní podobě služebního zákona opět nedohodli. Koalice o něm s opozicí debatovala přes dvě hodiny. TOP 09 a ODS přijetí normy stále blokují. Odmítají hlavně generální ředitelství státní služby, takzvaného superúředníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Poslanecké sněmovně začalo 1. srpna jednání vlády s opozicí o služebním zákonu

V Poslanecké sněmovně začalo 1. srpna jednání vlády s opozicí o služebním zákonu | Zdroj: ČTK

Na schůzku přišel premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD s kompromisem zkrátit superúředníkovi funkční období na tři roky.

Pak se podle něj opozice nemusí bát toho, že by si koalice chtěla na dlouhá léta takzvaně zabetonovat v důležitých funkcích své lidi.

Na generálním ředitelství státní služby ale sociální demokraté trvají. Opozice zase trvá na tom, že v zákoně superúředníka nechce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ve sněmovně sledovala reportérka Lenka Jansová

„My jsme prezentovali naši decentralizovanou představu, založenou tedy na státních tajemnících na jednotlivých úřadech, tam uvidíme, k čemu dospějí. Ale pro nás je tato debata nepřekročitelná a bude-li tam generální ředitelství, tak zákon jako celek je pro nás nepřijatelný,“ řekl vyjednavač za TOP 09, poslanec Martin Plíšek.

Shoda naopak panuje na tom, že služební zákon má začít platit od 1. ledna příštího roku a že by se do státní služby mohli hlásit i lidé z akademické sféry.

„To jednání bylo dostatečně podrobné, to znamená dává nám představu toho, jakými cestami by mohla teď ubírat otázka projednávání zákona o státní službě. To byl ten důvod, proč jsme se dnes s opozicí sešli,“ zhodnotil jednání premiér Sobotka.

Služební zákon má vést ke zkvalitnění a odpolitizování státní správy. Zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Jeho úřad by měl dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholní úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě.

Dodal, že domluvenou verzi služebního zákona chce mít do pátku, kdy pokračuje mimořádné zasedání sněmovny a poslanci budou novelu schvalovat ve třetím čtení.

Jednání budou pokračovat ve sněmovně ve středu večer po zasedání vlády a schůzce koaliční rady. Co by měla opozice upřesnit, popsal předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Pro nás je naprosto zásadní kompetence tohoto útvaru, který by měl v podstatě řídit státní službu a být i odvolacím orgánem. Tam nejsme schopni ustoupit. Otázka názvosloví je k diskuzi. Poprosili jsme kolegy z opozice, aby do zítřka dali konkrétní návrhy, které se týkají zejména toho, jak by měla fungovat náhrada za generálního ředitele,“ uvedl.

„Pro nás není důležité, jak se ta instituce bude jmenovat, ale je důležité, jak bude fungovat. Jestli to bude zvlášť superúřad, což nevítáme, anebo jestli to bude nějaký pověřený zvlášť touto tématikou náměstek na ministerstvu vnitra, k čemuž se spíše příkláníme, tak je to jedno. Důležité je, aby se našla shoda na tom, že to bude fungovat,“ přiblížil stanovisko komunistů šéf jejich poslanců Pavel Kováčik.

Opozice dál hrozí sněmovními obstrukcemi

Na středeční schůzce by se mělo řešit i to, co se bude dít se zákonem na mimořádné schůzi sněmovny v pátek, jestli se třeba vrátí do druhého čtení. ODS a TOP 09 dosud schvalování služebního zákona blokovaly obstrukcemi a předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura nevyloučil, že v tom budou pokračovat.

„Budeme hledat společné řešení, které by umožnilo v pátek nějaký procedurální postup ve sněmovně ve shodě. Když ho nenajdeme, tak my v pátek těch pět hodin využijeme k našim vystoupením a jednání budou pokračovat i následující týden,“ podotkl Stanjura.

Se superúředníkem nesouhlasí ani hnutí Úsvit. „My jsme pracovali s generálním ředitelstvím tak, jako že to byl návrh vládnoucí koalice, a pokud vznikne nový lepší návrh, než je generální ředitelství, tak ho prostudujeme a určitě o něm budeme vážně uvažovat,“ řekl předseda poslanců Úsvitu Radim Fiala.

Lenka Jansová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme