Způsobilost k řízení může lékař potvrdit i epileptikovi. O nemoci se nemusí dozvědět

Člověk, který dostane za volantem epileptický záchvat, přestává kontrolovat vůz a následky jsou někdy tragické. Zabránit v řízení mu však spolehlivě nejde. Lékař, který vydává osvědčení o způsobilosti k řízení, se o nemoci nemusí vůbec dozvědět. Tak tomu bylo i v případě muže, který kvůli záchvatu nezvládl řízení a srazil dva lidi. Za to mu soud určil šestiletý trest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednotky HZS Praha likvidovaly následky dopravní nehody osobního automobilu, které srazilo dva chodce do Vltavy

Jednotky HZS Praha likvidovaly následky dopravní nehody osobního automobilu, které srazilo dva chodce do Vltavy | Foto: HZS Praha

Čerstvý rozsudek Pražského městského soudu znovu oživil téma zdravotní způsobilosti řidičů.

K nehodě došlo loni 5. března. Osmašedesátiletý muž havaroval na Mánesově mostě v Praze, dva lidé, které při tom srazil do řeky, zemřeli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma kontroly zdravotní způsobilosti řidičů se zaměřila redaktorka Eva Kézrová

Muž podle soudu zamlčel, že má epilepsii, aby získal osvědčení o způsobilosti k řízení. Bez něho by přišel o řidičský průkaz.

„Epileptik, který dostane záchvat, nemá žádnou možnost tento záchvat ovlivnit, to znamená, že ztrácí vědomí a to auto není řízené. Se všemi následky, které k tomu patří,“ vysvětluje neurolog Oldřich Vyšata.

Ať už se jedná o epilepsii nebo třeba o infarkt, na rizika by měl upozornit ošetřující lékař.

„Má vždy za povinnost zkoumat zdravotní způsobilost konkrétního řidiče, a pokud uzná za vhodné, tak může řidiče poslat i na nějaké další odborné vyšetření,“ říká Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Jenže lékař se o problémech řidiče a rizicích, která s nimi souvisí, nemusí vůbec dozvědět. Preventivní prohlídky, na něž by lidé měli chodit každé dva roky, nejsou povinné.

Řidiči tak teoreticky mohou přijít k lékaři, jen když si chtějí udělat řidičský průkaz, třeba v 18 letech, a pak až za půl století, v 65 letech. Další prohlídka čeká řidiče v 68 letech a pak každé dva roky.

Návštěvy u specialisty lze zatajit

Problém je i v tom, že i když už několik let mají praktičtí lékaři povinnost nahlašovat na registr řidičů zdravotní problémy, které brání řidičům v bezpečném řízení, vycházejí především z informací samotných pacientů.

Pokud však lidé navštěvují nějakého specialistu, pak se to obvodní lékaři vůbec nemusí dozvědět – systém elektronických zdravotních knížek, z kterých by to bylo možné vyčíst, nefunguje.

Pokud naopak lékař ví, že má člověk nějaký omezující zdravotní problém, nemusí zase vědět, že má pacient řidičský průkaz a je závislý na tom, zda to pacient přizná. Zodpovědnost je tak především na řidičích samotných.

Eva Kézrová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme