Máku je letos o pětinu víc než loni. Na Vysočině ho začali sklízet

Na Vysočině začala sklizeň máku, kterého se letos na polích urodilo zhruba o pětinu víc než loni. Zemědělci číhají na každou slunečnou chvíli, aby ho postupně dostali z polí do sušiček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň máku (v Nové Ríši), za volantem kombajnu Petr Husták

Sklizeň máku (v Nové Ríši), za volantem kombajnu Petr Husták | Foto: Lukáš Krajíček

„Mák se sklízí klasicky jako obilí, ale musí se vyštelovat otáčky bubnů, aby měly co nejmenší otáčky ventilátoru, protože to zrnko je fakt malé, aby ho vítr nevyfoukl,“ vysvětluje přímo na poli v Nové Říši kombajnista Petr Husták.

Mák se v kombajnu z makovic vymlátí podobně jako zrno z obilovin. Všechny, i třímilimetrové mezery v bubnu jsou přitom uzavřené. Makovice pak mák udrží ve výtahu a ten potom padá do násypky.

„Vysype se to na rošty, které dýchají, aby se ten mák nezapařil. Když je vlhčí, musí se do toho vhánět vzduch. Když je to suchý, tak to prostě dýchá. Kdybyste to vysypali na beton, tak se vám to zkazí,“ popisuje Husták.

Letošní proměnlivé počasí makovým polím přálo, farmáři z Nové Říše postupně sklidí 29 hektarů. Stejnou plochu chtějí udržet i příští rok. I výkupní cena se drží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhá sklizeň máku, zjistila reportérka Hana Mikulincová

„Poslední dva roky se pohybuje kolem 50 korun, takže to je krásná cena, i když ta chemie je dražší a bez ní to nejde. Špatný doby byly, když jsme dávali 30 a před šesti sedmi lety dokonce i 18 korun,“ vzpomíná Petr Husták.

Letos na Vysočině pěstují zemědělci na více než 4600 hektarech, což je asi o pětinu víc než loni. Podle druhého společníka Miroslava Hustáka je to v podstatě tradice. Kde přesně skončí letošní úroda, farmáři zatím neví.

„Firma, které to dáváme, řekne, že půjde třeba 20 metráků na rohlíky a zbytek jde do zahraničí,“ říká Petr Husták.

Většina máku, v jehož pěstování je Česko jedničkou na světovém trhu, se vyváží na východ od naší země.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme