Soud podmínečně propustil z vězení exsenátora Nováka. Žalobce se odvolal

Litoměřický okresní soud rozhodl o podmínečném propuštění bývalého senátora ODS Alexandra Nováka. Vězení ale zatím neopustí, státní zástupce podal proti verdiktu stížnost. Případ tak bude rozhodovat krajský soud. Za korupci v době, kdy byl starostou Chomutova, byl Novák odsouzen na čtyři roky. Odpykal si zatím třetinu trestu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud souhlasil s podmínečným propuštěním někdejšího senátora a starosty Chomutova Alexandra Nováka

Soud souhlasil s podmínečným propuštěním někdejšího senátora a starosty Chomutova Alexandra Nováka | Zdroj: ČTK

Soudce Vlastimil Nedvěd si před rozhodnutím o podmínečném propuštění vyžádal další materiály. Novák se podle něj ve vězení chová dobře – věznice mu daly kladná doporučení, měl i několik pochval.

Během výkonu trestu Novák uklízel na teplickém stadionu, kde policie na jaře našla ve skříňkách pro vězně mobilní telefon a počítač. Soudce k tomu ale nemohl přihlédnout, vyšetřování totiž zatím není uzavřeno.

„Od 11. března 2014 pan Novák k těmto skříňkám neměl přístup a skříňky byly prohlíženy 25. 3. Policii se do současné doby nepodařilo prokázat, že by s nimi tedy pan Novák jakkoliv manipuloval,“ upozornil Nedvěd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti případu přiblížil investigativní reportér Radiožurnálu Janek Kroupa

Pokud by byl verdikt pravomocný, musel by Novák sedm let docházet za probačními úředníky a měl by do té doby vydat úplatek, za který byl odsouzen. Státní zástupce Zdeněk Hammer ovšem s podmínečným propuštěním nesouhlasí.

„Okresní soud vyhověl, nicméně já s tímto rozhodnutím nejsem vnitřně ztotožněn, proto jsem si podal stížnost. Vyjádřím se k tomu v odůvodnění, které bude adresováno krajskému soudu, potažmo okresnímu soudu v Litoměřicích, potažmo panu odsouzenému,“ vysvětlil.

Alexandr Novák šel do vězení za to, že vzal 42milionový úplatek za zprostředkování prodeje akcií energetických firem. Tvrdil, že šlo o půjčku pro manželku. Soud mu tehdy uložil také pětimilionovou pokutu.

Radiožurnálu se podařilo letos na jaře zjistit, že Novák údajně přímo z vězení investoval desítky milionů korun do jednoho z největších kasin v republice. Společníkem mu prý byl významný kmotr ODS Patrik Oulický. Policie případ stále prošetřuje.

Gabriela Hauptvogelová, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme