Topolánek u soudu podpořil Dalíka. O úplatek v kauze Pandur si prý neřekl

Bývalý premiér Mirek Topolánek dnes v kauze Pandur podpořil svého někdejšího poradce Marka Dalíka. Podle expremiéra si lobbista neřekl o úplatek při sjednávání nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík (vlevo) a Mirek Topolánek, soud

Marek Dalík (vlevo) a Mirek Topolánek, soud | Foto: Filip Jandourek

Soudkyně se Mirka Topolánka ptala na klíčovou schůzku v pražské restauraci, kde si podle obžaloby Marek Dalík řekl rakouským zástupcům firmy Steyer o půl miliardy korun.

Topolánek odmítl, že by svého tehdejšího poradce na neformální jednání v roce 2007 poslal. A nevzpomněl si, jestli o něm s Dalíkem mluvili později.

„Pro něho to nemělo žádnou validitu. Měl pocit, že to nemá žádnou validitu ani pro mě. Marek Dalík je těžký introvert, je to člověk extrémně opatrný a já pokládám za vyloučené, a znám ho opravdu dobře a mám ho rád, že by mezi čtyřmi nebo pěti osobami řekl větu, kterou mu ti dva přikládají jako svědeckou výpověď, že to měl říct. Já to pokládám za vyloučené.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní jednání v kauze nákupu pandurů sledovala redaktorka Veronika Hlaváčová

Jediný obžalovaný – Dalík – se prý stal terčem určité hry.

„Samozřejmě je Dalík ideální typ proto, že už tehdy je vnímán velmi kontroverzně, je vnímán jako přítel premiéra, zatahuje tímto způsobem do hry i toho posledního spravedlivého, toho hlupáka z Ostravy, toho premiéra Topolánka, nepříjemného,“ řekl bývalý předseda vlády.

Na schůzku v pražské restauraci U Malířů se senát dnes ptal i samotného Dalíka; konkrétně na to, zda o ní Topolánek věděl.

„Ta schůzka byla před sedmi lety. Já si po sedmi letech opravdu nepamatuji, jestli jsem ho informoval, nebo ne. Já jsem to nevyloučil a nevylučuji to ani teď. Mohlo se to stát a nemuselo. Já to prostě nevím,“ vypověděl Dalík.

Mirek Topolánek, soud | Foto: Filip Jandourek

Korupci v kauze nákupu vozidel Pandur popřel i bývalý náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Podle něj trvala schůzka v pražské restauraci přes hodinu. U stolu údajně seděl skoro po celou dobu neformálního jednání. Podle Bartáka si Dalík o žádné peníze neřekl.

Vyloučil i to, že by se tak stalo během pár minut, kdy byl na toaletě. Během svědectví se snažil znevěrohodnit klíčového svědka, dnes už bývalého zaměstnance rakouské firmy Steyer, Stephana Szücse:

„Já jsem řekl, že při různých jednáních – a nemyslel jsem zdaleka jenom tyto schůzky – neříkal pravdu, co se týká průběhu celého projektu. Pan Szücs mým partnerem nikdy nebyl a já osobně mu nedůvěřuji,“ řekl Barták.

Po Bartákovi vypovídal Zdeněk Jirák z Národního úřadu pro vyzbrojování ministerstva obrany.

Rozsudek nejdřív v listopadu

Podle obžaloby Dalík předstíral svůj vliv na rozhodování vládních představitelů a za pokus o podvod mu hrozí až 10 let vězení. Soudkyně Veronika Čeplová ale dnes upozornila, že čin může ještě překvalifikovat.

„Předsedkyně senátu na začátku dnešního hlavního líčení upozornila obžalovaného na možnost změny právní kvalifikace. Jednak k horšímu, což by připadal v úvahu paragraf o přijetí úplatku, nebo k lepšímu, čímž měla na mysli nepřímé úplatkářství,“ říká mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Podle nedávného odhadu soudkyně Čeplové by mohl rozsudek padnout nejdříve v listopadu, v září chce ještě vyslechnout bývalého ministra obrany Alexandra Vondru nebo slovenského lobbistu Miroslava Výbocha.

Další svědci by pak měli vypovídat přes videokonferenci, včetně Stephana Szücse, který už korupční nabídku policii potvrdil.

mta, Michaela Vydrová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme