Potravinová banka se kvůli ruským sankcím plní jídlem. Dostanou ho chudí

Kvůli ruským sankcím dostanou pražští bezdomovci jídlo zdarma. A nejen oni. Řada neziskových organizací, které mají v denní péči klienty různého postižení, si přijíždí v těchto dnech pro nové zásoby do Potravinové banky. Ta shromažďuje dary od různých firem a právě teď jsou mezi nimi hodně i potraviny, které Rusko kvůli odvetným sankcím zakázalo dovážet a čeští výrobci pro ně nemají zákazníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze a jídlo

Peníze a jídlo | Foto: stock exchange

Jenom v pondělí přijely do Potravinové banky v Praze-Hostivaři dva kamiony naložené několika tunami sýrů.

„Předtím přijely mražené hermelíny, také vrácené z Ruska, takže chlapi museli spěchat,“ říká předsedkyně pražské Potravinové banky Věra Doušová.

Z množství zásob jídla je nadšená. „Většinou to tady zeje prázdnotou, teď máme plno. Je to radost,“ svěřuje se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potravinová banka rozdává jídlo, které se kvůli sankcím vrátilo od ruských hranic. Reportáž natočil Ľubomír Smatana

Zájem o jídlo z Potravinové banky má 83 organizací, které se starají o chudé, potřebné či bezdomovce.

Do auta nakládá sýry i Milan Konečný, ředitel obecně prospěšné společnosti Energie Meziboří, což je chráněné bydlení pro klienty s mentálním postižením.

Jídlo z Potravinové banky si Konečný pochvaluje. Sýry se sice musí spotřebovat do 31. srpna, do pátku prý ale bude všech 70 kusů pryč.

Dárci musí platit daň

Firmy, které do Potravinové banky přivezou dary, musí platit DPH, což je u jídla 15 procent.

„Neexistuje výjimka pro dárce potravin. Každý rok to bylo zamítnuto. Letos ještě ne a stále se jedná, tak pořád doufáme,“ vysvětluje Věra Doušová a dodává:

„Je to demotivující, protože jak velcí výrobci, tak distributoři daleko raději potraviny, které už nemohou prodat, zlikvidují, než aby je darovali a platili daň.“

Ministerstvo financí výjimku pro darované potraviny udělit nehodlá.

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek

„DPH se nemůže snižovat v důsledku nějakých jednotlivých krizí,“ upozorňuje náměstkyně pro daně a cla Simona Hornochová.

Ministerstvo také tvrdí, že darované potraviny se musí danit kvůli evropské legislativě.

„Směrnice neumožňuje, aby darované potraviny nebyly zatíženy DPH. Občas zaznívají informace, že v ostatních zemích kromě České republiky tento režim existuje. My takové informace nemáme, ani nám zatím nikdo neukázal zákon, ve kterém by to takto bylo postaveno,“ vysvětluje Hornochová.

Připouští ale, že by některé darované potraviny mohly mít nižší základ daně a dárci by tedy platili méně. Na tom se ale musí domluvit všechny finanční úřady.

Ľubomír Smatana, Simona Bartošová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme