Festival Land Art 2014 vrací život do opuštěných sudetských obcí

Land Art 2014 - tak se jmenuje festival, který dnes oživí zaniklou osadu Königsmühle v Krušných horách. Do opuštěné krajiny někdejších Sudet se na víkend nastěhují umělci, řemeslníci a historici. Pořadatelé slibují umělecké dílny, koncerty a divadelní představení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z budov v Königsmühle

Jedna z budov v Königsmühle | Foto: Petr Mikšíček

Osada Königsmühle patří mezi místa, odkud po druhé světové válci v rámci odsunu odešli původní obyvatelé. Hospodářská stavení ale dodnes dotváří drsný ráz krušnohorské krajiny. Skupina nadšenců výjimečnou atmosféru osady nejen vnímá, ale snaží se ji i přiblížit veřejnosti.

„Je to jedinečné memento na krajinu, která byla vysidlovaná a kde na Königsmülhle zůstaly stát všechny domy, které tam stály,“ vysvětluje jeden z organizátorů přehlídky, publicista, etnograf a krušnohorský patriot Petr Mikšíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Land Artu 2014 informuje Zdeněk Trnka

Dočasné oživení dnes opuštěné osady má podle něho své kouzlo. Osamělé domy totiž stojí v odlehlém pohraničním údolí uprostřed krásné přírody.

„Snažíme se tam vtěsnat mezi rostlinné a živočišné druhy zpátky ten lidský druh. Je to takové multižánrové setkání umělců, přírodovědců a historiků, kteří interpretují to krajinné dědictví, které se tam nachází,“ dodává Petr Mikšíček.

Program festivalu nabídne představení ochotníků, koncerty, umělecké dílny a ukázky práce řemeslníků. Účastníci přijedou z Česka i Německa.

Kromě osady Königsmühle pod Klínovcem o víkendu ožije festivalem Land Art i další opuštěná vesnice, osada Popov u Jáchymova.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme