Třináctý ročník Hip Hop Kempu nabízí množství domácích i zahraničních hvězd

Až 20 tisíc lidí má podle pořadatelů dorazit do Hradce Králové na tradiční Hip Hop Kemp. Třináctý ročník hudebního festivalu začal včera odpoledne a skončí v neděli nad ránem. Nabídne vystoupení zhruba stovky interpretů z Česka i ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evidence (Dilated Peoples) na Hip Hop Kempu 2012

Evidence (Dilated Peoples) na Hip Hop Kempu 2012 | Foto: Pavel Cyprich

„Zahraničních hvězd je tam samozřejmě mnohem víc, dají se mezi ně určitě počítat Dilated Peoples, kteří už tu byli dvakrát. Máme tady Onyx, Action Bronsona. Samozřejmě tady máme i domácí špičku, zajímavé kapely z Evropy,“ vyjmenovává dramaturg Hip Hop Kempu David Maryško.

Z dvaceti tisíc fanoušků je zhruba polovina z Česka. Další jsou ze Slovenska, z Polska nebo Německa. Hip Hop Kemp ale láká i lidi z Velké Británie, Spojených států, nebo dokonce i z Austrálie.

„Na Hip Hop Kempu je speciální to, že je to jediné skutečné setkání hiphopových fanoušků z mnoha zemí na jednom místě v jednu chvíli. Neexistuje žádný jiný festival na celém světě v tomhle žánru, kde by se něco podobného dařilo,“ uvádí Maryško.

Přehrát

00:00 / 00:00

S organizátorem Hip Hop Kempu mluvil reportér Ondřej Vaňura

„Organizace není tak striktní jako v německy mluvících zemích. Co si tady pochvalují vystupující a potom i ti fanoušci, je to, že se tady stírá rozdíl mezi jevištěm a hledištěm,“ dodává.

Například zpravodajská televizní stanice CNN zařadila Hip Hop Kemp mezi 50 nejlepších hudebních festivalů na celém světě. Na bezpečnost fanoušků v areálu dohlíží soukromá ochranka.

„Máme tady 20 tisíc lidí, kteří jsou pro radní a lidi z médií feťáci a nezřízení opilci. Ve skutečnosti se tu neděje vůbec nic. Za čtyři dny sem přijede tak dvakrát policie, že někdo někomu utrhnul čtyři jablka ze zahrady a že někde někdo křičel a rozbil okno. Takže ti lidé jsou velice spořádaní,“ tvrdí dramaturg.

Policie je připravená

O festival se ale policisté zajímají velmi podrobně. Na klidný průběh budou podle Lenky Burýškové z hradecké policie dohlížet příslušníci dopravní, pořádkové, kriminální i cizinecké policie. Z důvodu velké návštěvnosti budou služby posíleny ve dne i v noci. Policisté budou spolupracovat také s polskými kolegy.

Policisté budou hlídkovat v okolí festivalu i v ulicích města. Hip Hop Kemp je totiž z pohledu policie poměrně rizikový.

„S ohledem na skladbu návštěvníků, zejména pak i podnapilých návštěvníků ze zahraničí, na rozdíl od Rock for People, kam chodí starší generace, která je podle policistů ukázněnější,“ uvádí Burýšková.

Už před začátkem festivalu museli policisté řešit tři trestné činy, mezi nimi například vykradené auto se škodou přes 20 tisíc korun.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme