Vláda by mohla rozhodnout, které zbraně poslat na pomoc Kurdům v Iráku

Kurdové, kteří na severu Iráku bojují proti radikálním islamistům, by mohli od Česka dostat třeba munici nebo neprůstřelné vesty. Vláda má rozhodnout, které druhy zbraní by jim mohlo Česko poskytnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká republika by mohla dodat Kurdům munici do lehkých ručních zbraní. Lze ji do Iráku vypravit nejrychleji. Před jednáním vlády to řekl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Upozornil, že se zatím jedná o společný návrh ministerstev obrany a zahraničí. Vláda o něm bude teprve hlasovat. Dodávku by podle Stropnického mohli odeslat do dvou týdnů.

„Jde o jisté nebezpečí z prodlení, takže proto je řešení takové, jaké v tuto chvíli je. Je to otázka dopravy, nad kterou přebírá gesci letka Spojených států. Může to být tak, že tuto úlohu převezme někdo jiný z našich partnerů, třeba Německo. Ale i tak tou technikou disponují především USA. Takže to vidím na otázku pár týdnů, můj odhad je dva týdny,“ uvedl.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD vysvětlil, že se případné dodávky zbraní pro Kurdy budou koordinovat s vojenskými partnery České republiky.

„Je tady jednak spolupráce se Spojenými státy americkými a s Německem, potažmo dokonce i s Francií. Je také určitá snaha, aby naše pomoc byla součástí určité širší pomoci.“

„Ta dohoda není jenom uvnitř tady v České republice. Je také o způsobech dopravy a o tom, jak co dodat s našimi partnery,“ říká Zaorálek.

Sunnitští ozbrojenci z hnutí Islámský stát obsadili v uplynulých týdnech velkou část Iráku a Sýrie | Foto: ČTK

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme