Tři středočeské samosprávy dostaly od kraje příspěvek na výstavbu kanalizace

Dvě obce a jedno město dostaly od Středočeského kraje peníze na výstavbu kanalizací. Kraj jim dotaci přidělil na mimořádné projekty v oblasti životního prostředí. Jde o Tatce a Ratenice na Kolínsku a Nové Strašecí na Rakovnicku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budování kanalizace /ilustrační foto/

Budování kanalizace /ilustrační foto/ | Foto: Jana Huzilová

Dohromady si tři samosprávy rozdělí 17 milionů korun. Finance sice nezaplatí celou odpadovou infrastrukturu, ale kraj jim alespoň na část přispěje. Kanalizační sítě jsou v těchto sídlech důležité, protože zástavba v nich zasahuje do ochranného pásma vodních zdrojů.

Například Ratenice jsou v ochranném pásmu léčivých zdrojů a zdrojů minerálních vod. Obyvatelé obce ale stále používají bezodtokové jímky, které jim čas od času fekální vozy vyvezou na zemědělské pozemky. A právě tam hrozí znečištění vod.

Nové Strašecí, konkrétně část Pecínov, už kanalizaci dodělává. Dělníci s pracemi končí a město také už za zakázku zaplatilo, a to celkem přibližně 12 milionů korun. Proto se teď bude rozhodovat, co s dotací od kraje udělá. Konkrétně Nové Strašecí dostane šest milionů korun.

Existuje také možnost, že by radnice peníze použila na zaplacení přípojek. Každý majitel domu si totiž svoji přípojku financoval sám a proti tomu tam lidé hodně protestovali. Určitě by teď uvítali, kdyby jim město přípojky zpětně proplatilo.

Pecínov leží v pásmu vodárenské nádrže Klíčava. Právě odtud teče voda do kohoutků části obyvatel na Rakovnicku.

Kateřina Havránková, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme