Od září se na havířovských sídlištích objeví kontejnery na bioodpad, zatím na zkoušku

Lidé z havířovských sídlišť si vyzkoušejí další třídění odpadu. Do barevných kontejnerů už poctivě rozdělují papír, sklo nebo plasty. Od září jim radnice na dva měsíce přistaví speciální nádoby na bioodpad, do kterých mohou vyhazovat například zbytky ovoce, zeleniny nebo rostlin. Podobně jako domácnosti z okrajových částí města tak mají lidé z paneláků ulehčit skládkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejner na bioodpad

Kontejner na bioodpad | Foto: Lucie Zemanová

„Mám pytel na papír, na zbytek odpadu a plasty odnáším zvlášť,“ ukazuje pan Stanislav, který stojí u kontejneru a v ruce má několik prázdných tašek na odpadky.

Od září by si lidé na havířovských sídlištích k taškám na třídění skla, plastů nebo papíru na čas měli přidat další sáček, na bioodpad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na havířovských sídlištích mohou od září lidé třídit bioodpad. V Havířově natáčel redaktor Stanislav Janalík

„My to dáváme sousedovi a ten tím krmí slepice. Myslím ale, že někteří lidé ten kontejner využijí. Kdybychom to my nedávali sousedovi, tak to určitě půjde do toho kontejneru,“ říká pan Stanislav.

Někteří lidé se ale bojí, že si u nových kontejnerů na bioodpad nebudou vědět rady. „Spíš to bude velký chaos. Bude potřeba čas, aby si lidé zvykli, co se tam dává. Nejde to hned,“ naznačuje například paní Zdeňka.

Radnice proto chystá pro obyvatele sídlišť informační kampaň. „Je to i o samotných občanech, aby dodržovali zásady. Rozhodně tam nepatří tekuté zbytky jídel, maso, kosti a tuky. Patří tam zbytky ovoce a zeleniny, skořápky z vajec, zemina z květináče a podobně,“ potvrzuje vedoucí havířovského odboru komunálních služeb Jiří Revenda.

Bližší informace najdou podle něj občané na stránkách města a také v regionálních médiích.

Zkušební provoz

Radnice zatím počítá jen se zkušebním provozem, pokud se ale nové kontejnery osvědčí, lidé z havířovských věžáků začnou třídit bioodpad podobně jako domkaři.

„Vyzkoušíme, jakým způsobem lidé na to reagují. Zda opravdu dojde k tomu, že se sníží množství odpadu, které likvidujeme na skládce a po dvouměsíčním zkušebním provozu dojde k vyhodnocení a následně se město rozhodne, zda v této iniciativě bude pokračovat, nebo bude ukončena,“ shrnuje Revenda-

Vývoz bioodpadu budou technické služby provádět hned dvakrát týdně. Město zatím náklady na testovací provoz vyčíslilo na 67 tisíc korun.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme