Do MS chybí basketbalistkám měsíc. V přípravě otestovaly Japonsko

České basketbalistky v přípravě na mistrovství světa už odehrály sedm zápasů. Představily se v Japonsku a doma při konfrontaci s Mozambikem. Aktuálně už se chystají na karlovarský turnaj, kde od úterý do čtvrtka změří postupně síly s Koreou, Srbskem a Kanadou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozambik české basketbalistky porazily ve dvou zápasech dohromady o 86 bodů

Mozambik české basketbalistky porazily ve dvou zápasech dohromady o 86 bodů | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Do Japonska se národní tým vydal na začátku července. V zemi vycházejícího slunce Češky odehrály pět zápasů s domácí reprezentací. Jen jeden z nich vyhrály.

„Dobrá zkušenost. Japonky mají velmi kvalitní mužstvo, které je agresivní v obraně. Mají i dlouhé hráčky. Jejich tým se hodně změnil a jsem rád, že ho holky viděly,“ pochvaloval si herní prověrku trenér Lubor Blažek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dojmy z přípravy českého týmu na šampionát sbíral Pavel Petr

Zápasy s Japonskem sjednala basketbalová federace s předstihem. Los mistrovství světa oba soupeře poslal do jedné skupiny. Oba týmy se také potkají na přípravném turnaji v Turecku.

„Když jsem se dozvěděl, že je budeme mít ve skupině, tak jsem váhal, ale po vzájemné dohodě jsme se domluvili, že naši návštěvu v Japonsku rušit nebudeme a upřednostníme basketbal před taktikou. Bylo to pro nás velice důležité,“ vysvětloval Lubor Blažek.

Naprosto odlišnou konfrontaci nabídly dva trutnovské duely s Mozambikem. Češky je vyhrály o 37 a o 49 bodů. Podle Blažka jde o ideálního soupeře pro aktuální období přípravy.

„S basketbalem začínáme, padesát procent přípravy stále věnujeme kondici. Je potřeba hrát s takovými týmy. Hrají rukama, tvrdě a nečistě. Hrát s nimi je náročnější psychicky a v téhle oblasti máme stále rezervy.“

Romana Hejdová se cítí stejně dobře jako před zraněním kolena | Foto: Pavel Petr

V sestavě národního týmu se objevují zkušené hráčky a vedle nich také nové tváře. V poslední době reprezentace prošla výraznou obměnou. K těm nejmladším patří dnes už bývalá opora mladoboleslavské Slovanky Monika Satoranská.

„Mám nováčkovskou roli. Musím se učit od zkušenějších,“ má jasno o své pozici.

Reprezentační pozvánka ji potěšila: „Vůbec jsem nominaci nečekala. V lize je hodně veliká konkurence na křídlech. Byla jsem docela překvapená,“ přiznala Monika Satoranská.

Hejdová je po zranění opět stoprocentní

Naopak stálicí v družstvu trenéra Lubora Blažka se už stala Romana Hejdová. Po odchodu z Brna uplynulou sezónu odehrála ve Francii a roční zahraniční angažmá jí prospělo.

„Určitě jsem se posunula. Minulý rok jsem po zranění kolene nebyla rozehraná, ale teď jsem se zase posunula zpátky. Pro mě je čest být v národním týmu a uvidíme, jaké výkony budu předvádět,“ svěřila se Romana Hejdová.

České basketbalistky během přípravného duelu s Mozambikem | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme