Ze stařeny umelou mladici. Koloveč ožívá tradičním přemíláním i poutí

V Kolovči na Domažlicku se dnes opět roztočily lopatky zdejšího zázračného mlýna, který přemílá staré báby na mladice. Obec láká ale i na další, bohatý program.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přesná kopie mlýna na staré báby z roku 1863

Přesná kopie mlýna na staré báby z roku 1863 | Foto: Pavel Halla

Tato omlazovací kúra se v Kolovči koná zhruba jednou za pět. Proč to není každoroční událost, je nasnadě: v Kolovči by a chvíli byla převaha mužů.

Mlýn mlel dříve v poměru 7:1, tedy ze sedmi starých bab umele 1 mladici. Zvláštní poměr pak vyžadovalo přemletí jedovatých bab. Dnes už se mele v poměru 1:1 a čas dalšího mletí se pozná snadno: ženské starostovi stěžují, kde je co píchá a bolí.

Přemílání bab je vcelku organizačně náročná akce a o tomto víkendu se tady očekává návštěvnost až 7 tisíc lidí. A to i proto, že je tady pouť a zároveň sraz rodáků. Společně s přemíláním se koná už po druhé a toto spojení se tady prý osvědčilo už jen zkrátka proto, že přemílání bab všechny Kolovečské prostě spojuje.

V novodobé historii Kolovče se letos koná přemílání po šesté, ale první zmínky o této lidové tradici jsou už z poloviny 19. století. Vzniklo zřejmě jako recese. Dokonce se o ní zmínil i Jan Neruda v Humoristických listech v roce 1879, takže už tehdy věhlas kolovečského mlýna sahal až do Prahy.

Kromě srazu rodáků a kolovečské pouti zahrnuje program přemílání i vystoupení Skalanky, revivalových kapel Smokie či Suzi Quatro, zítra se chytá koncert Domažlicé dudácké muziky. K tomu Koloveč hostí i výstavu drobného zvířectva, sportovní program a samozřejmě nechybějí ani pouťové atrakce.

Jitka Englová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme