Noc v lese, střelba v masce, paralelní slalom. Závod Winter Survival v Jeseníkách vyhráli vojáci z Hranic

V otevřeném Mezinárodním mistrovství Armády ČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2019 zvítězili suveréni posledních let ze 7. mechanizované brigády v Hranicích. Ti od roku 2014 vyhráli třikrát za sebou a loni skončili druzí. Stříbro získali vojáci 13. dělostřeleckého pluku z Jinců a na třetím místě skončila trojice ze slovenského 5. pluku speciálního určení ze Žiliny.

Ovčárna pod Pradědem Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřdenní soutěže v Jeseníkách se zúčastnilo 19 týmů z pěti zemí – 15 domácích a po jedné hlídce z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska.

Chemický útok i ochrana kolony. Čeští vojáci cvičili v Polsku s kolegy z visegrádské čtyřky

Číst článek

Mistrovství začalo v neděli v podvečer slavnostním nástupem a zapálením ohně na Ovčárně pod Pradědem. Pořadatelé si pochvalovali výborné podmínky, protože všude bylo hodně sněhu a teploty se i přes den pohybovaly pod bodem mrazu. Bylo tedy jasné, že víceboj důkladně prověří fyzické i psychické schopnosti účastníků.

Samotná soutěž pak začala v pondělí ráno zrychleným přesunem na vzdálenost 25 kilometrů od Ovčárny přes kopce Temná a Kopřivná, Malou Morávku, kolem Karlovy Studánky do Ski arény ve Vrbně pod Pradědem, během kterého vojáci absolvovali dva měřené terénní sjezdy.

Po dojetí do cíle etapy pak vojáky čekala střelba z pistole Phantom a pušky Bren v ochranné masce a soutěž v rozdělávání ohně. Absolvovali také přespání v lese.

Tři skalní vrchy

Druhý den čekala na závodníky třicetikilometrová kruhová trasa po kopcích Hrubého Jeseníku. Během přesunu museli účastníci překonat dvacetimetrovou skalní stěnu, na jejíž zdolání měli deset minut, a také absolvovat takzvaný přírodní trial, tedy překonání šest přírodních a umělých překážek – překonání klády, skalky a špalků, plížení pod nataženými lany, přelezení zavěšené klády a přenesení břemen o váze 20 kilogramů na vzdálenost 30 metrů.

Deset tisíc vozidel, 50 tisíc vojáků, 250 letadel a 65 lodí. V Norsku končí jedno z největších cvičení NATO

Číst článek

Na konci druhého dne musela ze zdravotních důvodů odstoupit hlídka 42. mechanizovaného praporu Tábor.

Třetí den čekalo na účastníky překonání tří skalních vrcholů. „Úkolem hlídek bylo nejprve vylézt za pomoci fixního lana na první vrchol, poté se musel každý člen týmu rozličným způsobem dostat na druhý vrchol. Jeden voják postupoval po ‚lanovém koni‘, druhý využíval ferratovou cestu a třetí člen hlídky lezl navázán na dvě lana ‚francouzským‘ způsobem. Z druhého vrcholu na třetí se závodníci dostávali lezením po lanové síti. Ze třetího vrcholu nakonec slanili po lanech, a to z výšky dvaceti pěti metrů. Lezlo se na skalách střediska Rabštejn nedaleko Rýmařova,“ popsal mluvčí mistrovství Pavel Pazdera.

16 z 19

Poté čekal vojáky ještě přesun přes Skřítek, Ztracené skály, Jelení hřbet, Velký Máj a Petrovy kameny k Ovčárně pod vrcholem Pradědu.

1200 vojáků, přes 30 letadel a vrtulníků. Jednoho z největších cvičení v Česku se účastnil i bombardér B-52

Číst článek

Do závěrečného čtvrtého dne nenastoupily dvě hlídky ze zdravotních důvodů – vojáci z 26. praporu horských myslivců z Rakouska a 153. ženijního praporu z Olomouce. Ve čtvrtek čekal na vojáky už jen paralelní slalom a výstup po sjezdovce ve Ski aréně Karlov pod Pradědem.

Po více než deseti letech se Winter Survivalu zúčastnily i dvě ženy – jedna je v týmu 42. mechanizovaného praporu z Tábora a druhá v družstvu Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu z Dobrušky. „Těsně před závodem onemocněl člen našeho týmu a kolegové mě oslovili, zda bych ho nahradila. Byla to pro mě velká výzva, kterou jsem ráda přijala,“ řekla geografka, poručice Tereza Vacková.  

25. ročník mistrovství dokončilo 16 z 19 týmů. Celkovými vítězi se stali favorité ze 7. mechanizované brigády v Hranicích – kapitán Viktor Novotný, rotmistr Josef Zlámal a desátník Milan Wurst. „Bylo to těžké, ale motivace byla veliká. Jsme rádi, že jsme letos vyhráli my. Od začátku jsme se velmi snažili a také jsme měli štěstí,“ popsal Novotný.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme