Kaczyński: Zpochybňování církve je nevlastenecké, hnutí LGBT ohrožuje polský stát

Za hrozbu pro polský národ a jeho identitu považuje předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński hnutí za práva sexuálních menšin. Na středeční přednášce o vlastenectví v arcidiecézním muzeu ve Włocławku také řekl, že každý Polák musí uznávat křesťanství a že katolická církev v Polsku zažívá nebývalé útoky.

Tento článek je více než rok starý.

Włocławek (Polsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská premiérka Beata Szydłová a předseda strany Právo a spravedlnosti Jarosław Kaczyński v listopadu 2017

Jaroslaw Kaczyński ve středu na své přednášce varoval před hnutím LGBT. | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

„Nezávisle na tom, zda je někdo věřící, nebo ne, musí přijmout křesťanství, protože polská kultura se zrodila z křesťanství,“ řekl Kaczyński, který je považován za nejvlivnějšího politika v Polsku. Připomněl, že nositelem křesťanské tradice v Polsku je katolická církev a zpochybňování jejích pozic v této zemi je proto podle něho „nevlastenecké“.

Nebezpečí jménem sexuální výchova, gayové a lesby. Kaczyński bombarduje deklaraci o menšinách

Číst článek

Kaczyński tvrdí, že cílem útoků je nejen katolická církev, k níž se v Polsku hlásí až 90 procent lidí, ale i rodina a děti. Ty podle něj ohrožují hnutí za práva lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů i teorie genderu, které byly do Polska importovány ze Západu. „Hnutí LGBT a gender ohrožují naši identitu, ohrožují náš národ, ohrožují polský stát,“ varoval Kaczyński.

Agentura AP ve čtvrtek k vystoupení Kaczyńského ve Włocławku napsala, že tento konzervativní politik se obrací na voliče, kteří mají pocit, že liberální hodnoty jsou jim vnucovány coby nechtěný efekt členství Polska v Evropské unii.

Pošramocená pověst církve

Katolická církev se v Polsku dlouho těšila pověsti instituce, která během nadvlády cizích mocností i komunismu udržovala polský jazyk i tradice. Nicméně v posledních letech se její pozice otřásají kvůli případům sexuálního zneužívání dětí a mladistvých duchovními.

Kaczyńského národně konzervativní strana Právo a spravedlnost se k moci dostala v roce 2015. Příští měsíc se bude ucházet o přízeň voličů ve volbách do Evropského parlamentu, na podzim ho čekají parlamentní volby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme