Průzkum: Čeští rodiče se na internetu více bojí o zneužití účtu než sexuálního obtěžování svých dětí

Čeští rodiče patří v otázce bezpečnosti na internetu mezi ty nejméně opatrné v Evropě. Vyplývá to z průzkumu společnosti Europ Assistance. Skoro 40 procent rodičů se bojí, že někdo zneužije identitu jejich potomků k podvodnému založení účtu. O něco menší obavy pak mají v případě sexuálního obtěžování.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě u počítače (ilustrační foto)

Dítě u počítače (ilustrační foto) | Foto: Miika Silfverberg | Zdroj: Flickr (CC BY 2.0)

Toho, že by jejich děti někdo zneužil, se bojí 35 procent rodičů. Ředitel Europ Assistance Vladimír Fuchs popisuje, z čeho mají rodiče větší obavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeho se čeští rodiče bojí na internetu? Poslechněte si reportáž Pavly Lioliasové

„V oblasti rizik hrozících dětem na internetu je pro rodiče významnější hrozba nátlaku na to dítě a vylákání nějakých informací, které mohou být zneužity. Velice pravděpodobně je to vylákání nějakých základních údajů, které to dítě může mít. Někdy to v dnešní době mohou být i různá telefonní čísla na rodiče, která potom mohou vést k tomu, že se například zasílají kontrolní kódy SMS zprávou, nebo nějaké jiné typy transakcí,“ vysvětluje Radiožurnálu.

Psycholog David Šmahel z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity vysvětluje, čím to může být. „Rodiče se bojí o materiální prostředky a mají také dojem, že když dítě bude někdo obtěžovat na internetu, tak jejich potomek ukončí kontakt s případným cizincem rychle a je to pro něj relativně snadno řešitelná záležitost,“ říká Šmahel.

Požádala jsem o terapii, takovou vulgaritu jsem nečekala, říká hrdinka Klusákova filmu o obtěžování

Číst článek

Průzkum ukázal, že se obavy rodičů v různých zemích Evropy hodně liší. Nejvíc se o děti na internetu bojí Španělé. Jak se liší obavy mezi jednotlivými skupinami rodičů, dodává Vladimír Fuchs.

„Nejméně se těchto rizik obávají vysokoškolsky vzdělané osoby a naopak nejvíce se těchto rizik obávají osoby se základním vzděláním,“ říká Fuchs Radiožurnálu.

To si Šmahel vysvětluje i tím, že vysokoškoláci tráví na internetu víc času a mají tak vyšší digitální vzdělání.

Europ Assistance

Mezinárodní skupina Europ Assistance poskytuje asistenční služby a služby likvidace pojistných událostí. Funguje od roku 1963, pobočka Europ Assistance Česká a Slovenská republika byla v Praze otevřena v roce 2001.

Zdroj: Europe Assistance

„Když něco znám, tak se toho typicky méně bojím, takže ti, kteří méně používají internet a mají méně digitálních vzdělaností a schopností, se toho zároveň více bojí. Takový ten strach z neznámého,“ vysvětluje Šmahel.

Jedni z méně opatrných

Čeští rodiče přitom ve srovnání s Evropou patří k těm opravdu nejméně opatrným, popisuje Fuchs.

„V České republice si rodiče uvědomují, že dětem hrozí nějaké riziko. Jenom ve 20 procentech případů se tohoto rizika bojí, zatímco v západní Evropě, kde jsme tento průzkum dělali v dalších šesti zemích, je toto číslo průměrně nad 35 procenty. To znamená, že obavy skutečně jsou v Česku na velice nízké úrovni,“ dodává Fuchs.

Jak se bránit?

„V oblasti prevence je hned několik základních opatření. Jedno z nich je maximální opatrnost. To znamená, dříve než zákazníci někam na internetu vloží svá data nebo přihlašovací údaje, měli by skutečně dbát na to, jestli jde o to standardizované prostředí, kde jsou zvyklí toto dělat. Měli by si pravidelně měnit hesla a ta hesla udržovat v nějakých složitějších tvarech

Do průzkumu se v Česku zapojilo 800 respondentů.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme