Žádný Američan nebyl zraněn, řekl Trump o raketovém útoku na základny v Iráku

Kvůli situaci na Blízkém východě vystoupil ve středu v 17 hodin středoevropského času v Bílém domě americký prezident Donald Trump. „Neutrpěli jsme žádné ztráty. Všichni naši vojáci jsou v bezpečí,“ reagoval na raketové útoky, které byly v noci z úterý na středu odpáleny na základny koaličních sil pod vedením Američanů v Iráku. Útok přišel poté, co Spojené státy usmrtily velitele íránských elitních jednotek Kásema Solejmáního.

SLEDOVALI JSME ONLINE Washington (Aktualizováno: 19:47 8. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Kevin Lamarque | Zdroj: Reuters

Írán na americké cíle odpálil 16 balistických raket krátkého doletu z nejméně tří lokalit. Prohlásil to ve středu americký ministr obrany Mark Esper. Jedenáct z nich dopadlo na leteckou základnu Ajn al-Asad západně od Bagdádu a nejméně jedna na základnu v Irbílu na severu Iráku, uvedl ministr.

Íránská televize zveřejnila záběry odpálených raket. ‚Američany chceme vyhnat‘, řekl prezident Rúhání

Číst článek

Podle Trumpa se žádnému Američanovi nic nestalo a ani na samotných základnách nedošlo k většímu poškození. Íránská média přitom během středy informovala, že zemřelo nejméně 80 lidí.

Zasaženy byly vojenské stany a parkoviště, poškozen byl jeden vrtulník. Americká armáda podle Marka Espera zůstává „odhodlána a připravena“.

Donald Trump také zmínil, že by i ostatní velmoce, jako jsou Rusko, Čína, Velká Británie nebo Francie, měly odstoupit od íránské jaderné dohody a dojednat takovou, která „zajistí bezpečnější a mírovější svět.

„Dokud budu prezidentem USA, nedopustím, aby Iránci disponovali jadernou zbraní,“ řekl americký prezident.

Trump v projevu mimo jiné zmínil, že Spojené státy uvalí na Irán další ekonomické sankce. „Ty zůstanou do doby, než Irán změní své chování,“ přiblížil.

Doplnil i to, že by se podle něj mělo NATO více angažovat v oblasti Blízkého východu.

dok, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme