Růst české ekonomiky se na konci loňského roku zpomalil. Dařilo se hlavně stavebnictví a službám

Zpřesněný odhad hrubého domácího produktu (HDP) potvrdil zpomalení meziročního růstu české ekonomiky z předloňských 2,8 procenta na loňských 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad. Oproti původním údajům se naopak mírně zvýšil meziroční růst HDP za čtvrté čtvrtletí roku 2019.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavebnictví v dubnu podle dat Českého statistického úřadu meziročně zpomalilo růst na 8,9 procenta z březnových revidovaných 12 procent (ilustrační foto)

Podle Jana Benedikta z Českého statistického úřadu se v minulém roce dařilo hlavně stavebnictví a odvětví služeb | Foto: Milan Malíček / Právo | Zdroj: Profimedia

Předběžný odhad statistiků přitom uváděl, že ekonomika v závěru roku rostla o 1,7 procenta, zatímco podle zpřesněných údajů stoupl HDP o 1,8 procenta.

Ekonomický růst v roce 2020 mírně zpomalí. Zaměstnavatelé čekají lepší situaci na trhu práce

Číst článek

„Dynamika růstu české ekonomiky v průběhu roku 2019 postupně klesala. V posledním čtvrtletí minulého roku vzrostl HDP o 0,3 procenta mezičtvrtletně a o 1,8 procenta meziročně,“ sdělil Jan Benedikt z oddělení čtvrtletních odhadů Českého statistického úřadu.

„Dařilo se většině odvětví služeb a stavebnictví, naopak k poklesu hrubé přidané hodnoty došlo v průmyslu. K růstu HDP pozitivně přispívala pouze domácí poptávka, zejména spotřeba domácností a investiční výdaje,“ dodal.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Loňský růst české ekonomiky je podle údajů o HDP nejslabší od roku 2016, kdy podle statistiků činil také 2,4 procenta. I růst HDP za loňské čtvrté čtvrtletí je nejnižší od roku 2016, kdy v závěru roku rovněž činil 1,8 procenta.

Loni podle statistiků stouply meziročně výdaje na spotřebu domácností, saldo zahraničního obchodu i tvorba hrubého fixního kapitálu. Rostly hlavně investice do budov a staveb a také do duševního vlastnictví. Mírně v roce 2019 stoupla oproti předchozímu roku rovněž celková zaměstnanost i počet odpracovaných hodin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme