Nová pravidla u roušek a starší žáci do škol. Podívejte se na přehled uvolňování dalších opatření

Česko v pondělí čeká další uvolňování opatření, která byla zavedena v boji proti koronaviru. Na hromadné akce bude moct přijít více lidí. A žáci 2. stupňů základních škol mohou chodit do školy na konzultace i třídnické hodiny. Podívejte se na přehled dalších opatření, která se rozvolňují nebo ruší.

Přehledně Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žáci budou ve školách v souladu s hygienickými doporučeními v nanejvýš patnáctičlenných skupinách, které se už do konce školního roku nebudou měnit.

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Hromadné akce

Veřejných hromadných akcí ve vnitřních i vnějších prostorech se může od pondělí opět účastnit více lidí než dosud. Přijít může nově maximálně 500 lidí, dosud to bylo 300. Více lidí tak může přijít například na divadelní, hudební, filmová nebo sportovní představení. Ale také na výstavy, poutě nebo trhy a veletrhy. Platí to také pro svatby a bohoslužby.

Školství

O koronaviru jsem se rozhodl točit, když vláda otevřela galanterie. Je to absurdní drama, říká Klusák

Číst článek

Od pondělí budou moct žáci druhých stupňů základních škol a všech ročníků středních škol na konzultace či třídnické hodiny. Stejně jako u prvního stupně nebo žáků posledních ročníků základních a středních škol nebude kvůli riziku šíření koronaviru docházka povinná. Děti budou ve školách rozděleny do skupin nejvýše po 15.

Zájemci o studium maturitních oborů budou dělat v pondělí a úterý na středních školách jednotné přijímací zkoušky. Letos je k nim přihlášeno 93 908 uchazečů, tedy zhruba o 4000 víc než loni. Kvůli opatřením proti covidu-19 budou mít žáci na složení zkoušky místo dvou pokusů jen jeden. Výsledek bude platit pro všechny školy, na které se přihlásili.

Roušky a rozestupy

Od 8. června nebude povinné nosit roušku u bazénů a na koupalištích, nemusejí ji mít televizní a rozhlasoví moderátoři a redaktoři s hosty ve studiu, pokud dodrží dvoumetrový odstup. Divadla, kina či koncertní sály už nemusejí dodržovat rozestupy v hledištích. Nadále zůstává povinnost nosit roušky v uzavřených prostorech, jako jsou prostředky veřejné dopravy, obchody, nemocnice či úřady.

Restaurace

Zrušena budou omezení pro restaurační zahrádky. Lidé na nich mohou zůstat i mezi 23. a 6. hodinou, což bylo dosud zakázáno.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme