Prezident Zeman odvolal ministra zahraničí Petříčka. Řízením resortu dočasně pověřil Hamáčka

Prezident Miloš Zeman odvolal z postu ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka z ČSSD. Na návrh předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) pověřil dočasně řízením ministerstva vicepremiéra a předsedu sociální demokracie Jana Hamáčka. Ten zároveň zastává i funkci ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu. Informoval o tom na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:26 12. 4. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Petříček, Miloš Zeman, Jan Hamáček

Tomáš Petříček, Miloš Zeman, Jan Hamáček | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nabídku na post ministra zahraničí obdržel současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), zatím se rozhoduje. Do té doby českou diplomacii dočasně povede Hamáček.

Petříček: ‚Odcházím se vztyčenou hlavou.‘ Zahraničí zatím povede ministr vnitra Hamáček

Číst článek

Pokud Zaorálek nabídku přijme, nahradí jej v čele ministerstva kultury poslanec ČSSD a náchodský starosta Jan Birke.

Hamáček odvolal Petříčka poté, co nad ním o víkendu vyhrál hlasování o post šéfa sociální demokracie. Ministr vnitra navrhl jeho odvolání proto, aby strana vypadala srozumitelněji.

„To, co nabídl pan Petříček (na pátečním sjezdu sociálních demokratů – pozn. red.), podporu nezískalo. Pokud má sociální demokracie uspět na podzim ve volbách, musí být srozumitelná a nemluvit více hlasy,“ uvedl v pondělí po poledni.

Podle Petříčka jde ale o „politické rozhodnutí“, ke své práci v pozici ministra nezaznamenal žádnou kritiku. „Vnímám to, že je to politické rozhodnutí, a respektuji, že nové vedení ČSSD ho chce učinit. S tím, že vše ohledně odvolání by mělo proběhnout během pondělka,“ sdělil novinářům.

Ministrem zahraničí se Petříček stal v polovině října 2018, téměř čtyři měsíce po jmenování vlády. Předtím vedl resort právě Hamáček, protože Zeman odmítl jmenovat šéfem diplomacie původního kandidáta ČSSD, tehdejšího europoslance Miroslava Pocheho.

Prezident republiky 🇨🇿 Miloš Zeman pověřil podle čl. 68 odst. 5 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, na návrh předsedy vlády, místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka řízením Ministerstva zahraničních věcí.

13:57 – 12. 04. 2021

4 47

dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme