Vláda zrušila roušky při školní výuce. O přestávkách a na chodbách povinnost dál platí

Od úterý nebudou muset při výuce nosit roušky žáci ani učitelé s výjimkou Zlínského, Jihočeského a Libereckého kraje. Rozhodla o tom v pondělí vláda. Kabinet také schválil zvýšení počtu lidí na kulturních akcích nebo zrušení povinného testování ve školách a firmách od 1. července.

Praha (Aktualizováno: 18:58 7. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žáci základní školy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dříve navrhoval, aby povinnost roušek a respirátorů i při výuce ve třídách zůstala až do konce školního roku. ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) před jednáním uvedl, že jeho strana bude usilovat o zrušení povinnosti ochrany mít zakrytý nos a ústa při výuce v osmi krajích s nejnižším incidenčním číslem.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dříve navrhoval, aby povinnost roušek a respirátorů i při výuce ve třídách zůstala až do konce školního roku. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ho ale oslovil s tím, že by roušky nemusely být povinné ve třídách při frontální výuce, pokud žáci sedí v lavicích. „Zvažujeme, že bychom zrušili povinnost roušky v zaměstnání, pokud to situace povolí. U MHD a ostatních vnitřních prostor uvažujeme o změně z respirátorů na chirurgické roušky,“ doplnil Vojtěch.

Vláda od 1. července zároveň zruší povinné testování, a to nejen ve školách, ale i ve firmách. „Zavádíme tím povinnost prokázání se testem a očkováním stejně jako u ostatních případů,“ uvedl šéf resortu zdravotnictví. 

K prokázání bezinfekčnosti budou od úterý 8. června všude platit všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů nebo čestné prohlášení. Ve všech oblastech se podle Vojtěcha pravidla sjednocují. „Už to nebude tak, že někde stačí pouze laboratorní test, jinde mohou být samotesty, potvrzení od zaměstnavatele nebo ze školy, čestná prohlášení a tak dále,“ řekl. Další možností, jak bezinfekčnost prokázat, je potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo uplynutí nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny.

‚Absurdní důsledek legislativního amatérismu.‘ Podle Zaorálka porušila Svrčinová dohodu o rozvolňování

Číst článek

Od 8. června se také může zvýšit kapacita diváků na kulturních akcích na tisíc uvnitř a dva tisíce venku. Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi. Na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti. Hromadných akcí, jako například svateb, se bude moct zúčastnit 200 lidí uvnitř, venku pak až 500 hostů.

Při zvýšení maximálního možného počtu návštěvníků od 8. června zatím stále bude platit, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

Bazény, wellness centra či sauny budou moci nově naplnit kapacitu na 50 procent, v provozech nebudou návštěvníci muset nosit roušky.

Turisté z EU a Srbska

Další změny se týkají cestování. Obyvatelé celé Evropské unie budou moci do Česka jezdit bez omezení od 21. června. „Od 1. července pak budou výhradně uznávány certifikáty EU, tzv. covid pasy,“ uvedl Vojtěch na tiskové konferenci. Česko se na uznávání certifikátů dohodlo bilaterálně i se Srbskem. „Ve všech oblastech se sjednocují pravidla pro testy,“ potvrdil ministr zdravotnictví.

Jak se mění vládní opatření?

8. června:

  • Žáci ani učitelé nemusí při výuce nosit roušky s výjimkou Zlínského, Jihočeského a Libereckého kraje.
  • Na venkovních kulturních akcích smí být 2000 návštěvníků, uvnitř 1000.
  • Lidé v zaměstnání nebudou muset nosit roušky, pokud mají své místo.
  • Bazény, wellness centra či sauny budou moci nově naplnit kapacitu na 50 procent, návštěvníci nebudou muset uvnitř nosit roušky.
  • Zkoušky na školách a vysokých školách bude možné konat bez roušek za dodržení dvoumetrových rozestupů.
  • K prokázání bezinfekčnosti budou od úterý všude platit všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů i čestného prohlášení.

14. června:

  • Kapacita venkovních akcí bude bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

21. června:

  • Obyvatelé celé Evropské unie a Srbska budou moci do Česka jezdit bez omezení, pokud se prokážou očkováním, negativním testem nebo potvrzením o prodělání covidu-19.

1. července:

  • Vláda ruší povinné testování ve školách i ve firmách.

Testy v Česku potvrdily za neděli 90 případů koronaviru, což je nejméně od loňského 13. července. Pod stovkou byl denní přírůstek naposled 19. července. Incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, kleslo pod hodnotu 22. Právě Zlínský, Jihočeský a Liberecký kraj, kde nadále platí omezení ve školách, jsou jedinými kraji, kde je incidenční číslo nad hodnotou 30.

Dávku očkování v neděli dostalo 40 570 lidí, zhruba o desetinu víc než před týdnem a za neděli dosud nejvíc. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

gak, tzr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme