Plynovod Nord Stream 2 je dostavěný. Gazprom tak zdvojnásobí vývoz ruského plynu do Evropy

Plynovod Nord Stream 2, který zdvojnásobí kapacitu vývozu ruského plynu po dně Baltského moře do Evropy, je hotov. Výstavba sporného projektu pod Baltským mořem byla ukončena v pátek ráno, oznámil podle agentury TASS šéf ruské státní plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva (Aktualizováno: 14:10 10. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba plynovodu Nord Stream 2 v oblasti kolem Leningradu.

Výstavba plynovodu Nord Stream 2 v oblasti kolem Leningradu. | Foto: Anton Vaganov | Zdroj: Reuters

Poslední část potrubí se pokládala 6. září. Poté se ještě jednotlivé úseky vedení vzájemně propojovaly. Teď skončily i tyto práce.

Projekt za 11 miliard USD (235 miliard Kč) má roční přepravní kapacitu 55 miliard metrů krychlových. Čelil politickému odporu ze strany Spojených států, ale také Ukrajiny a Polska. Práce začaly v roce 2018 a dokončeny byly se zpožděním půldruhého roku.

Komerční dodávky plynovodem Nord Stream 2 začnou poté, až je odsouhlasí německý regulátor. Nyní se čeká na certifikaci. Ta by měla trvat až čtyři měsíce, ale začne teprve po získání všech dokumentů, což zahrnuje i testy německého ministerstva hospodářství a ruského plynárenského gigantu Gazprom.

Potrubí v projektu Nord Stream obchází území Polska a Ukrajiny, které tak už nebudou dostávat tranzitní poplatky jako dosud, a přijdou rovněž o část svého diplomatického vlivu. Dlouho se proti tomuto plynovodu stavěl i Washington. Ten ale v červenci uzavřel s Berlínem dohodu, která dokončení plynovodu Nord Stream 2 umožnila bez uvalení dalších amerických sankcí.

Německá kancléřka Angela Merkelová koncem srpna zdůraznila, že její země udělá vše proto, aby byl prodloužena smlouva o přepravě plynu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ta má vypršet v roce 2024. Kyjevu podle agentury AFP ročně přináší 1,5 miliardy dolarů (32 miliard Kč).

Očekává se, že Gazprom začne touto cestou dodávat první plyn do Německa v říjnu. Nový plynovod má dvě větve, nejdřív začne být napájena ta dokončená už v červnu.

Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal. Paralelní potrubí Nord Stream 1 je v provozu od roku 2011. Gazprom je největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, pokrývá třetinu jejího trhu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme