Obžalobu v kauze Bečva by státní zástupce rád vypracoval do konce roku. Chce doplnit posudky

Obžalobu v kauze otravy řeky Bečvy z loňského září by dozorující státní zástupce Petr Bareš z Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně rád vypracoval do konce roku. Kvůli nedávnému pokusu vědců a rybářů se solí je podle něj v případu nutné doplnit znalecké posudky. Žalobce dále řekl, že čeká i na případné další právní kroky společnosti Energoaqua a jejího jednatele Oldřicha Havelky, které policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila.

Tento článek je více než rok starý.

Vsetín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Několik desítek tun ryb uhynulých v řece Bečvě otrávily kyanidy

Několik desítek tun ryb uhynulých v řece Bečvě otrávily kyanidy | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

Několik dní po katastrofě Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uvedla, že řeku otrávily kyanidy.

Státní zástupce zamítl stížnosti obviněných v kauze otravy řeky Bečvy jako nedůvodné

Číst článek

Spisový materiál je podle Bareše velmi obsáhlý. Před několika dny zamítl jako nedůvodné stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání. Stížnost podala jak firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, tak Havelka, policie je obvinila letos v červnu.

Podle Havelkova vyjádření z minulého týdne nebylo zamítnutí nijak odůvodněno. „Naše právní zastoupení připravuje další kroky,“ uvedl tehdy Havelka.

Státní zástupce zatím další návrhy od obviněných neobdržel. „Pokud někdo není spokojen s postupem prvostupňového státního zastupitelství, požádá o přezkoumání postupu tohoto zastupitelství nadřízené státní zastupitelství. Jestliže tvrdí, že podniknou další právní kroky, tak se logicky nabízí tato alternativa. Jestli podají podnět k výkonu dohledu nad činností státního zastupitelství, tak spis půjde na kraj a bude tam bůhví jak dlouho,“ řekl Bareš.

Tuny ryb se již podařilo navrátit rybářům do řeky Bečvy, která byla před rokem zasažena ekologickou havárií. Se zarybňováním počítají i v dalších letech, obnova řeky by podle nich mohla trvat nakonec kratší dobu, než původně očekávali. Pro návrat života jim však chybějí proudní ryby, kterých je nedostatek, řekl předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. Z otrávené Bečvy rybáři vylovili po katastrofě 40 tun uhynulých ryb. Podle jejich dnešních odhadů to však bylo zhruba jen 60 procent všech uhynulých ryb.

Experiment se solí

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Právě tímto kanálem se podle policie, která se opírá i o posudek znalce Jiřího Klicpery, kyanidy do řeky dostaly.

Rok od otravy Bečvy. ‚Vyšetřovaní jsou ti, kdo poukazují na nesrovnalosti,‘ říká reportérka

Číst článek

Někteří rybáři a vědci to považují za nesmysl. Upozornili, že první ryby začaly v řece hynout až po více než třech kilometrech od vyústění kanálu. Na této trase přitom řeka překonává dva jezy a peřeje.

V létě proto vědci a rybáři pod vedením přírodovědce Jakuba Hrušky pokusně do Bečvy vylili u vyústění kanálu solný roztok a zaznamenávali, jak se v řečišti chová. Podle nich výsledky pokusu vylučují otravu z rožnovského kanálu.

Dva trestné činy

Experimentem se nyní zabývá ČIŽP i vyšetřovatelé. „Musíme se vypořádat s tím pokusem, který prováděl pan profesor Hruška. Čili v tomto směru bude doplňován posudek jak Jihočeské univerzity, tak pana Klicpery. No a pak uvidíme. Já doufám, že do konce roku by to mohlo být skončené. To znamená, že do konce roku bych to rád měl na soudě,“ řekl Bareš.

‚Komise zjistila řadu chyb.‘ Sněmovna vyslechne zprávu o vyšetřování přesně rok od otravy Bečvy

Číst článek

Podle kriminalistů jde v případu o dva trestné činy – poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě Energoaqua zákaz činnosti a peněžitý trest.

Policie vyšetřování odmítla podrobněji komentovat. „Případ otravy řeky Bečvy je stále ve fázi vyšetřování, stále probíhají úkony trestního řízení za dozoru vsetínského státního zastupitelství,“ řekla bez dalších podrobností krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Ekologická havárie postihla Bečvu loni 20. září v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři po havárii přes 40 tun ryb.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme