Rusko útočí na Ukrajinu z Běloruska i Krymu. Kyjev oznámil, že dosud přišel o čtyři desítky vojáků

  • Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek nad ránem oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedlouho poté vyhlásil v zemi válečný stav. Zprávy o náletech přicházejí z celé země, dosud si invaze vyžádala životy nejméně 40 ukrajinských vojáků.
  • Rusové do země podle dostupných informací vstupují i z území Běloruska a anektovaného poloostrova Krym.
  • Útok bezprostředně odsoudila řada světových státníků, mezi nimi šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, britský premiér Boris Johnson nebo český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Tento článek je více než rok starý.

sledovali jsme online Moskva/Kyjev (Aktualizováno: 13:43 24. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny, uvedl Putin. Cílem operace je podle něj „ochrana lidí, kteří byli po osm let cílem útlaku a genocidy ze strany kyjevského režimu“.

„Okolnosti od Ruska vyžadují rozhodné kroky,“ řekl ve čtvrtek šéf Kremlu v televizním projevu. Vyzval ukrajinské vojáky, aby „ihned složili zbraně a vrátili se domů“.

Zároveň varoval, že na jakýkoliv pokus ze zahraničí zasahovat do jednání Kremlu Rusko okamžitě odpoví. „Spravedlnost a pravda je na ruské straně,“ prohlásil šéf Kremlu s tím, že veškerá odpovědnost za možné krveprolití bude plně a zcela na ukrajinském režimu.

Válečný stav

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav. Obyvatele vyzval, aby zůstávali doma a nepropadali panice. „Jsme silní, připravení na všechno. Zvítězíme,“ prohlásil.

V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian. U hlavního letiště Boryspil v Kyjevě byla slyšet střelba, píše agentura Interfax. V současné situaci Ukrajina uzavřela celý svůj vzdušný prostor.

‚Temný den pro Evropu, rázně odpovíme.‘ Světoví lídři ostře odsoudili vpád ruské armády na Ukrajinu

Číst článek

Podle agentury Unian byly zaznamenány výbuchy také v Oděse na jihu Ukrajiny, Berďansku na jihovýchodě a Charkově a Kramatorsku na východě. 

Z ukrajinského Donbasu přicházejí zprávy o silném ostřelování, uvádí dále Unian. Podle AFP byly výbuchy slyšet také v Mariupolu na jihovýchodě.

Agentura Unian informuje, že pod útokem se ocitla řada ukrajinských vojenských objektů. Agentura Interfax Ukrajina uvedla, že v přístavních městech Mariupol a Oděsa se vylodili ruští vojáci. Informaci ale posléze dementovala ukrajinská armáda.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvatele města, aby – pokud nepracují v profesích klíčových pro chod země – zůstali doma a měli v pohotovosti zavazadlo s nejnutnějšími věcmi pro případ evakuace. Apeloval na ně také, aby zachovali klid. „Nejhorším nepřítelem je nyní panika,“ napsal na facebooku.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ostře odsoudila neoprávněný útok Ruska na Ukrajinu. Doženeme Kreml k odpovědnosti, dodala.

Barbarský akt agrese, Putin jako bandita. Čeští politici odsuzují útok Ruska na Ukrajinu

Číst článek

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost.

Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.

Putin si podle britského premiéra Borise Johnsona vybral cestu krveprolití a destrukce tím, že zahájil nevyprovokovaný útok na Ukrajinu. Slíbil ráznou odpověď.

Ruský útok na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva, Moskva musí se svou vojenskou kampaní okamžitě přestat, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz.

Ruskou invazi na Ukrajinu odsoudil i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dle něj je to zcela v rozporu s mezinárodním právem. „Spolu se spojenci odpovíme na tento barbarský akt agrese,“ napsal na twitteru.

pj, ako, aur, miz, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme