Proti oligarchům a financování války. Evropská komise chce Rusko vyřadit ze systému SWIFT

Evropská komise navrhne lídrům členských zemí Evropská komise (EK) se společně s lídry nejlidnatějších zemí Evropské unie, Spojenými státy, Kanadou a Británií dohodla na snaze odpojit vybrané ruské banky od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Oznámila to v sobotu předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, která v projevu označila počínání ruské armády na Ukrajině za barbarské.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Návrh na vyřazení určitých ruských bank ze systému SWIFT oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová | Foto: Johanna Geron | Zdroj: Reuters

Krok podporuje i Německo, které se zpočátku stavělo proti odstřižení Ruska od systému SWIFT. Brusel a západní země představily i další opatření mířící proti ruské centrální bance a „ruským oligarchům“.

Podle listu Financial Times jde o zatím nejsilnější sankce dohodnuté v návaznosti na ruskou ofenzívu proti Ukrajině, která začala ve čtvrtek a pravděpodobně už si vyžádala stovky obětí včetně civilistů. Deník The New York Times nicméně podotýká, že Západ nesáhl po „jaderné variantě“ v podobě úplného odpojení Ruska od SWIFTu, takže Rusko může alespoň prozatím dál vydělávat na prodeji plynu do Německa, Itálie a dalších evropských zemí.

„Zavazujeme se zajistit, že vybrané ruské banky budou odstraněny z komunikačního systému SWIFT. To zajistí, že tyto banky budou odpojeny od mezinárodního finančního systému, což zasáhne jejich schopnost operovat globálně,“ píše se ve společném prohlášení Evropské komise, Německa, Francie, Itálie, Británie, Kanady a Spojených států. Na které banky iniciativa cílí, nebylo ihned jasné.

Sankce i podpora ukrajinské armády. Ministři zahraničí Evropské unie budou jednat i v neděli

Číst článek

Po odpojení Ruska od zmíněného systému v posledních dnech hlasitě volali nejen lídři ukrajinské vlády, ale i mnozí politici v členských zemích Evropské unie nebo v USA. Systém SWIFT vznikl v roce 1973 a má centrálu v Belgii. Je považován za jakousi kostru pro bezproblémové mezinárodní platby a spojuje na 11 tisíc bank. Na systém dohlíží belgická centrální banka ve spolupráci s centrálními bankami v USA či Británii, vysvětluje britská BBC. Podle ní se odhaduje, že ruskou stopu nese asi jedno procento z více než 40 milionů zpráv o transakcích, které SWIFT každý den vyprodukuje.

Von der Leyenová řekla, že odpojení ruských bank navrhne lídrům členských zemí unie. Už předtím bylo na neděli svoláno jednání unijních ministrů zahraničí týkající se protiruských sankcí.

Nové sankce

Západ v sobotu večer zároveň ohlásil další opatření, která mají zvýšit izolaci Ruska od globální ekonomiky a oslabit schopnost Moskvy financovat válku na Ukrajině po čtvrtečním útoku ruských jednotek. Konkrétně je cílem nových sankcí je paralyzovat aktiva ruské centrální banky a zabránit ruským oligarchům ve využívání svých majetků na západních trzích. List Financial Times podotýká, že USA v minulosti uvalily sankce pouze na centrální banky KLDR, Íránu a Venezuely.

Tato opatření uvedeme do praxe v následujících dnech,“ uvádí společné prohlášení Evropská komise a šesti západních zemí. Zavazujeme se uvalit restriktivní opatření, která budou bránit ruské centrální bance v tom, aby nasazovala své mezinárodní rezervy způsoby, které podkopávají dopady našich sankcí. (...) Zavazujeme se přijmout opatření omezující prodeje občanství, takzvaných zlatých pasů, které umožňují majetným Rusům napojeným na ruskou vládu stát se občany našich zemí a získat přístup do našich finančních systémů,“ pokračuje komuniké.

Evropské a severoamerické vlády podle něj chtějí během následujícího týdne spustit „transatlantickou pracovní skupinu“, jejímž cílem bude zajišťovat účinné aplikování ekonomických sankcí. „V poslední řadě posílíme koordinaci proti dezinformacím a dalším formám hybridní války,“  uzavírají západní země a Evropská komise.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme