Početné romské rodiny z Ukrajiny našly ubytování ve Vyšních Lhotách. ‚Je to často jejich jediná šance‘

Zhruba ze dvou třetin je obsazené ubytovací centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Zaplněných je 170 míst z celkových 250. I když se tam běženci velmi rychle střídají, z velké části je toto centrum dočasným azylem i pro početné romské rodiny, které nemají kam jít.

Tento článek je více než rok starý.

Vyšní Lhoty Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Devítičlenná rodina v malé místnosti na pár postelích. Nechtějí se rozdělit. Zástupci neziskovek se snaží zjistit, odkud přišli a co chtějí dál dělat.

Lektorka češtiny zvládne najednou učit stovky Ukrajinců. K ruce jí stačí několik asistentů

Číst článek

Jedna žena ujišťuje, že si najde práci a že zůstane tady v Česku, čeká tu na svou matku a další členy rodiny. Další žena se představila jako Hamid. S pomocí tlumočnice říká, že její rodina utekla před válkou.

„Snažíme se všechny začlenit, s čímkoliv poradit, vymýšlíme různé aktivity,“ popisuje pro Český rozhlas Ostrava každodenní pomoc Kumar Vishwanathan z organizace Vzájemné soužití.

„Jak dlouho bude pomoc nutná, se ale nedá odhadnout,“ dodává Gabriela Milotová, vedoucí centra Vyšní Lhoty.

A stejně tak Jan Husák z Rady vlády pro záležitost romské menšiny. Jak říká, třeba Vyšní Lhoty jsou pro tyto rodiny často jednou šancí, jak získat střechu nad hlavou.

Někteří běženci jsou tady v centru ubytovaní od začátku uprchlické vlny. Brána bude podle Správy uprchlických zařízení otevřená pro lidi v nouzi tak dlouho, jak bude potřeba.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme